Dvije godine zatvora za 22 provale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državljanin BiH iz Zenice 42-godišnji N. ?, koji se nalazi u pulskom pritvoru od srpnja ove godine, zbog 22 teške krade i jednog pokušaja teške krade pocinjene ove godine na podrucju Istre nepravomocnom je presudom pulskog Opcinskog suda kažnjen jedinstvenom osudom na dvije godine bezuvjetnog zatvora te mu je izrecena sigurnosna mjera protjerivanja iz zemlje na deset godina.

Njegovom kompanjonu iz Pule 24-godišnjem V. M. za dvije teške krade i jedan pokušaj teške krade izrecena je jedinstvena jednogodišnja kazna zatvora, no na nju je primijenjena uvjetna osuda kojom je odredeno da ukoliko u roku od tri godine ne pocini nova kaznena djela Puljanin nece biti upucen u zatvor.

Državljanin BiH osuden je jer je sam od 12. travnja do 13. srpnja provaljivao u kuce u Filipani, Manjadvorcima, Glavanima, Premanturi, Raklju, Krnici, Medulinu, Cabrunicima, Bokordicima, Orihima, Rajkima, Bileticima, Bankovicima... U kucama u vlasništvu hrvatskih državljana uglavnom su boravili stranci, turisti iz Belgije, Velike Britanije, Njemacke, Švicarske, Austrije i Nizozemske, cije su vrijednosti privukle 42-godišnjaka koji ih je pokrao nocu, dok su oni bezbrižno spavali, oštetivši ih za više od 300.000 kuna!

Najgore je prošla državljanka Velike Britanije kojoj je 26. svibnja N. ?. u gluho doba noci upao u kucu u kojoj je boravila, i to kroz prozor kupaonice. Ukrao joj je novac, suncane naocale, mobitel, iPhone, zlatni sat Rolex, novcanik i zlatnu narukvicu. Ukrao joj je i karticu koja glasi na jednu firmu, a uz nju je bio i PIN pa je N. ?. s nje podignuo 5.000 kuna, tako da je Britanku oštetio za ukupno 129.000 kuna. Štetu od cak 42.000 kuna iste je noci napravio jednom Premanturcu provalivši u njegovu kucu u i otevši mu razne vrijednosti, medu kojima je bilo i više kreditnih kartica.

Desetak dana ranije N. ?. je operirao u Cabrunicima u kuci koju su za odmor koristili nizozemski državljani. Prije nego što ga je jedan od turista zatekao kako u dnevnom boravku pretura po stolovima 42-godišnjak je uspio Nizozemcima ukrasti razne osobne dokumente, digitalne fotoaparate i kamere, mobitele, torbice, novcanike, bankovne kartice te naocale oštetivši ih za 27.000 kuna. U Rajkima mu je propao pokušaj krade jer se Švicarac, koji je ondje boravio sa suprugom, probudio i upalio svjetlo dok je ovaj pokušavao otvoriti prozor u dnevnom boravku.

U jednom pokušaju krade u Cabrunicima u koju je krenuo tijekom srpnja zajedno s 24-godišnjim Puljaninom Zenicanina je osujetio snažan lavež psa pa je imovina njemackih državljana koji su boravili u kuci za odmor ostala netaknuta. Zajednicka krada uspjela im je medutim 11. srpnja u Krmedu, gdje su njemackom državljaninu upali u apartman i pokrali novac, više mobitela, igracu konzolu Nintendo, fotoaparat i druge vrijednosti. Dvojac je bio uspješan i u zajednickom pohodu na kucu u mjestu Rakovci, gdje su 5. srpnja pokrali Belgijanca.

Prvookrivljenom N. ?. sud je za svako od 22 kaznena djela teške krade te pokušaj teške krade izrekao kaznu od po osam mjeseci zatvora, a u konacnici jedinstvenu na dvije godine. Dio ukradenih predmeta pronaden je kod oba okrivljenika te ce biti vraceni vlasnicima. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter