Dvije amfore ili kako očuvati predmet


U sklopu Tjedna istarskih muzeja danas je u rovinjskom Zavičajnom muzeju otvorena prigodna izložba kojom su djelatnici muzeja htjeli skrenuti pozornost na njihovu najosjetljiviju ali i najvažniju djelatnost - očuvanje predmeta, njihovo skladištenje i cijeli proces koji je potreban prije nego mogu biti izloženi.

Na prvom katu muzeja tako će posjetitelji tijekom jesenskih i zimskih mjeseci imati priliku vidjeti dvije amfore koje su prošle kroz cijeli proces rekonstrukcije - od vađenja iz mora do muzejskog stalka, a koji, kako je naglasila ravnateljica muzeja Marija Smolica traje godinama.

- Najduži je proces desalinizacije, a cijelu obnovu ne možemo izvesti u našim arhivima i depoima već je dio obavljen i u Arheološkom muzeju Istre u Puli, rekla je Smolica. Uz restaurirane amfore posjetitelji mogu vidjeti i ostatke amfora na suhom kao i uronjene u demineraliziranu vodu, a u sklopu izložbe saznati i nešto više o samom čuvanju predmeta u Rovinju općenito.

Saznajemo tako da Zavičajni muzej grada Rovinja kontinuirano uređuje prostore za očuvanje građe te su napravljena značajna poboljšanja u zadnjih nekoliko godina. Arheološki odjel raspolaže sa dvije čuvaonice od koje je jedna djelomično sanirana čime su stvoreni bolji uvjeti za čuvanje građe i povremeni rad, dok je druga kompletno sanirana gdje su osigurani dobri uvjeti za čuvanje arheološke građe i cjelodnevni rad kustosa i korisnika građe

. Ovu će izložbu posjetiti i polaznici rovinjskih osnovnih škola a za njih će biti održana i radionica rekonstrukcije amfora. (Napisala i snimila M. MEDIĆ )


Podijeli: Facebook Twiter