Dvije akcije spašavanja u Velebitskom kanalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog jučerašnjega jakog nevremena praćenog vjetrom i kišom, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru tragala je u Velebitskom kanalu za njemačkom četveročlanom obitelji s djecom, koju je neozlijeđenu spasila, te za hrvatskim državljaninom (P. D.) iz Lukova Šugarja.

U priopćenju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture navodi se kako P. D. u Velebitskom kanalu pod olujnim udarima bure nije mogao upravljati manjim plovilom te ga je nevrijeme nosilo prema otoku Pagu. Središnjica je zato u koordinaciji sa senjskom Lučkom kapetanijom pokrenula akciju traganja i spašavanja.

Dok je trajala prva potraga na moru, navodi se, primljena je i dojava o četveročlanoj obitelji s dvoje maloljetne djece koja se u opasnosti uspjela popeti na hrid Šestakovce.

Oni su, ističe ministarsvo, nakon brodoloma u Velebitskom kanalu uspjeli doploviti do hridi s koje su pozvali pomoć.

Središnjica je procijenila kako je četveročlana obitelj s dvoje manje djece u vrlo opasnoj i pogibeljnoj situaciji pa je djelatnike senjske Lučke kapetanije preusmjerila u hitnu akciju njihova spašavanja, a u traganje za građaninom iz Lukova Šugarja upućena je brodica zadarske Lučke kapetanije.

Djelatnici senjske Lučke kapetanije, navodi ministarstvo, uočili su četveročlanu obitelj, njemačke državljane - oca A.B. (1978.), majku N.B. (1977.) i dvoje djece od osam i sedam godina - na hridi u 22.39 sati.

Ministarstvo ističe kako su ih spasioci uz velike napore uspjeli ukrcati na brod s hridi od koje su se iznimno teško udaljili i otploviti prema Rudelić Dragi, gdje je njemačka obitelj odsjela, nakon čega su se odmah uključili u potragu za 69-godišnjim brodolomcem.

P. D. iz Lukova Šugarja, kako se navodi, sam se uspio izvući na obalu Paga i doći do obližnje obiteljske kuće, odakle se telefonski javio supruzi.

U telefonskom razgovoru s djelatnicima Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru utvrđeno je da se hrvatski brodolomac našao u pogibelji pošto mu se pokvario motor i bura ga nosila prema sredini Velebitskog kanala, gdje je ostao bez jednog vesla.

No P .D. se, kako ističe ministarstvo, jednim veslom uspio približiti obali Paga, gdje su mu brodicu olujni naleti bure silovito odbacili i razbili o stjenovitu obalu uvale Santiša.

On se plivajući izvukao na plažu, vrlo iscrpljen, ali živ i zdrav, priopćilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter