Dvigradske veceri opernih arija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I ove godine, trecu put za redom nakon Dvigrad festivala rane glazbe u drevnom gradu priredene su Dvigradske veceri opernih arija. U petak navecer u bazilici sv. Sofije izvodene su arije iz opere Wolfganga Amadeusa Mozarta "Figarov pir", potom i odabir popularnih arija iz drugih opera. U subotu je okosnica slicnog programa bila još jedna Mozartova opera "Carobna frula".

Program je i ove godine pripremio Giorgio Surian, internacionalno proslavljeni bas bariton, koji je zbog nevjerojatnih glasovnih sposobnosti u svojoj karijeri ostvario više od 160 razlicitih uloga, nastupivši u najvecim svjetskim opernim kucama.

Za dva koncerta koji su popularizirali opernu glazbu odabrane su arije koje lako ulaze u uho i korespondiraju s festivalskim ugodajem. Odabir je naišao na odobravanje publike, a za pravi ugodaj pobrinuli su se pjevaci, koji su nastupili u originalnim kostimima, a pratila ih je Lana Bradic na klaviru, koja je takoder sudjelovala u programu svojim reakcijama. Uz Suriana kao bas baritona u Dvigradu su se mogla cuti još cetiri glasa, dva soprana, tenor i basa, pa su se uvjerljivo mogle izvesti pojedine sekvence iz opera.

Prve veceri mladi pjevaci su iz "Figarovog pira" izveli brojne arije i duete. U nastavku Ilijana Korac je izvela ariju Mussete iz opere "La Boheme" Giacoma Puccinija. Matija Meic izveo je poznatu Mozartovu "Cosi fan tutte". Ana Zebic je otpjevala ariju Rosine iz opere "Seviljski brijac Giachina Rossinija, a Leon Košavic ariju Leporelle iz Mozartove opere "Don Giovanni". Vecer je zakljucio Giorgio Surian svojom izvedbom arije iz Rossinijeve opere "Put u Reims".

Druge veceri izvodene su arije i dueti iz Mozartove "Carobne frule". Potom je Ilijana Korac izvela ariju Lucije iz opere "Lucia di Lammermoore" Gaetana Donizettija. Matija Meic je potom otpjevao ariju Berlcorea iz Donizettijeve opere "Ljubavni napitak" i naslovnu ariju "Don Carlos" Giuseppea Verdija. Program je završen magistralnom izvedbom Giorgija Suriana uvodne arije iz "Seviljskog brijaca". (Tekst i foto A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter