Dvigrad i Kanfanar, od legendi do obnove

U galeriji Malenica predstavljen Drugi svezak Dvegrajskog zbornika
U galeriji Malenica predstavljen Drugi svezak Dvegrajskog zbornika

U kanfanarskoj galeriji Malenica, pred pedesetak gostiju, predstavljen je Dvegrajski zbornik. Riječ je o drugoj po redu publikaciji koju je izdala Udruga za očuvanje i promociju kulturne i prirodne baštine - Dvegrajci iz Kanfanara.

- Novi zbornik, na 191 stranica donosi jedanaest znanstvenih radova, te po dva prikaza i izvješća. Kada govorimo o znanstvenim radovima, treba istaknuti i da su oni rezultat znanstvenih skupova pod imenom - Crtice iz povijesti Kanfanarštine, održanih 2012. i 2013. godine, rekao je glavni i odgovorni urednik Marko Jelenić.

Tijekom promocije Zbornika, Anton Meden, član Udruge Dvegrajci predstavio je i knjigu "Istrien in prehistorischer Zeit", čiji su autori Hans-Dieter Kaspar i Elke Kaspar. Riječ je o djelu pisanom na njemačkom jeziku i u kojemu se mogu iščitati mnogobrojne zanimljivosti iz razdoblja prapovijesti u Istri.

Inače, Dvegrajski su zbornik predstavili dr. Mario Sošić, koji je u svom izlaganju istaknuo važnost objavljivanja studija lokalnog karaktera, te naglasio potrebu da se u istraživanja lokalne povijesti treba uključiti što veći broj zainteresiranih istraživača, neovisno bave li se oni znanošću ili ne, te prof. Marko Jelenić, glavni urednik Zbornika koji je publiku upoznao s njegovim sadržajem.

- U prvom radu Kožnjak kod Kanfanara - novo mezolitičko nalazište, autor Darko Komšo govori o samoj važnosti Kožnjaka, inače jednog od najznačajnijih nalazišta u Istri po količini prikupljenog materijala. U radu pod nazivom Dva novopronađena gradinska naselja na Kanfanarštini, a s osvrtom na novo viđenje okruženja i moguće uloge gradine Karaštak, autor Anton Meden donosi rezultate svojih istraživanja na terenu. Kanfanarština u rimsko doba, također je rad Antona Medena u kojem se govori o antičkim nalazištima na području Općine Kanfanar.

Sveukupno je obrađeno 15 lokaliteta, te više natpisa koji datiraju u rimsko razdoblje, pojasnio je Marko Jelenić, koji je također i za ostale radove iznio kratke sažetke. Naime, Zaštitni radovi od 2000. do 2011., rad je konzervatorice Martine Barade u kojem nas autorica upoznaje s tijekom radova na obnovi Dvigrada u desetljeću koje dijeli 2000. i 2011. Kod ovog je rada zasigurno vrijedno ponoviti kako se radi o spomeniku od iznimne važnosti kojeg treba konzervirati i sačuvati u izvornom obliku.

Nadalje, konzervator Željko Bistrović autor je rada pod nazivom Crtice o restauraciji poda župne crkve Sv. Silvestra u Kanfanaru i njegovom kulturno-povijesnom značaju. U ovom radu donosi podatke o obnovi poda župne crkve Sv. Silvestra u Kanfanaru, zajedno s prijepisom nekih latinskih natpisa u crkvi. Na njegov se rad nadovezuje i Anton Meden s tekstom pod naslovom Nadgrobne ploče u crkvi Sv. Silvestra, u kojem se donosi prijepis svih latinskih natpisa s grobnica u crkvi Sv. Silvestra u Kanfanaru. Kanonik Juraj Korenić. Topografske mape kao dokazi u jednoj epizodi sudskog spora u Dvigradskom kaptolu rad je Marka Jelenića u kojem se donosi povijesna analiza dvije mape, koje je zbog sudskih sporova dao izraditi kanonik Juraj Korenić.

Prof. dr. Slaven Bertoša autor je rada Istarske priče i legende: primjer Dvigrada. U ovom zanimljivom radu upoznaje nas s bogatom etnološkom baštinom Kanfanarštine. Navode se legenda o kapetanu Morganu, kugi, zakopanom zlatu, osnutku grada te mnoge zanimljivosti iz života Dvigrada. Mikrohistorija jednog mjesta. Povijesno-demografska analiza života na Kanfanarštini 1811. naslov je još jednog rada Marka Jelenića, u kojem se analiziraju demografska kretanja na Kanfanarštini 1811. Razdoblje je to kada su atmosferske prilike utjecale na ritmove rođenja i smrti. Petar Studenac. Kanfanarski župnik i preporoditelj rad je dr. Marija Sošića, u kojem nas upoznaje s djelovanjem kanfanarskog župnika i preporoditelja Petra Studenca i stanjem na Kanfanarštini u tom razdoblju. Posljednji rad nosi naslov Epidemija španjolske gripe na Kanfanarštini 1918. Mikrohistorija jednog kraja. Autor, Marko Jelenić upoznaje nas s ratnim razdobljem i utjecajem epidemije španjolske gripe na Kanfanarštinu. Inače, valja istaknuti i da je pokrovitelj drugog svezka Dvegrajskog zbornika Općina Kanfanar, a sponzor agencija M-G Express. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter