Dvigrad festival: Sezonu otvara ansambl Bella Gerit

S jednog od koncerata Dvigrad festival (J. PREKALJ)
S jednog od koncerata Dvigrad festival (J. PREKALJ)

I ove je godine, sada već 12. put zaredom, Kanfanar domaćin Međunarodnog festivala rane glazbe - Dvigrad festivala 2014. Tim je povodom predstavljen i hodogram glazbenih događanja koja počinju 25. svibnja koncertom Missa Singulari (manoscritto quattrocentesco Urb.Lat 1419) u izvedbi ansambla Bella Gerit, iz talijanskog grada Urbina.

Kako je istaknuo Sandro Jurman, načelnik Kanfanara, ova je općina domaćin velikog kulturnog događanja i festivala koji je ne samo pozicionirao Kanfanar na glazbenoj karti Europe, već i senzibilizirao javnost za potrebu očuvanja Dvigrada - jedne od najvrjednijih srednjovjekovnih građevina. Dodao je i da se Dvigrad, sustavno obnavlja, a u pripremi je i projekt Općine Kanfanar kojim će se kandidirati za sredstva iz europskih fondova.

Govoreći o samom festivalu, Mario Penzar, voditelj Odjela za orgulje i instrumente s tipkama Dvigrad festivala, istaknuo je da će ovogodišnje festivalsko izdanje imati i dvije novosti. To su edukacijski seminari za studente orgulja i trzalačkih instrumenta na kojima se očekuju mladi glazbenici iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske.

Alojzije Prosoli, idejni začetnik i ravnatelj Dvigrad festivala, osvrnuo se na značaj festivala, kazavši da je veliki interes izvođača za dolazak i koncentriranje u Istri. Ujedno je i najavio da će tijekom ove sezone biti održano sigurno 15 koncerata, a moguće je program upotpuniti s još tri koncerta, o čemu se još pregovara.

- Koncertnu sezonu otvaramo 25. svibnja, u Dvigradu, nastupom odličnog talijanskog ansambla Bella Gerit koji će izvesti Missa Singulari (manoscritto quattrocentesco Urb.Lat 1419). Potom će 28. svibnja crkva sv. Silvestra u Kanfanaru biti domaćin poznatog pulskog orguljaša Eduarda Kancelara i koncerta pod nazivom "Canzona, Toccata d'un epoca suonata", a 29. svibnja u istom će se prostoru upriličiti i koncert polaznika orguljaškog majstorskog tečaja, kojeg će voditi prof. Mario Penzar, pod imenom Renesansno-barokni Jam Session.

Potom 30. svibnja festival seli u Sveti Petar u Šumi, u crkvu sv. Petra i Pavla gdje će svirati talijanski orguljaš Federico Del Sordo na koncertu "Elevazioni Spirituali D'organo". Dan kasnije, 31. svibnja, Kanfanar će ugostiti program koji pripremaju Nova Scola Gregoriana i Federico Del Sordo, glas i orgulje, predstavio je Alojzije Prosoli, prvi dio programa XII. međunarodnog festivala rane glazbe. Pritom je istaknuo da je svojim većim dijelom, posebno orguljaškim, festival vezan za Kanfanar, dok je program od rujna u jačoj sprezi s Općinom Bale, njenim novootvorenim prostorima u kaštelu Bembo, te je više tematski vezan za lutnju i vokalno-instrumentalne sastave. 

I ovogodišnji se Dvigrad festival održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a glavni su mu pokrovitelji Ministarstvo kulture,  Istarska županija, općine Kanfanar i Bale te Papinski institut za crkvenu glazbu. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter