Dvigrad festival otvorit će M. Klarić i M. Penzar

Dvigrad festival najavili Sandro Jurman, Alojzije Prosoli i Mario Penzar (A. POKRAJAC)
Dvigrad festival najavili Sandro Jurman, Alojzije Prosoli i Mario Penzar (A. POKRAJAC)

Izvedbom "Mise kroz godinu" Girolama Frescobaldija u župnoj crkvi sv. Silvestra 2. lipnja će započeti 13. Dvigrad međunarodni festival rane glazbe, čiji je pokrovitelj predsjednik Ivo Josipović.

Uz pratnju našeg najboljeg orguljaša Marija Penzara, koji će nastupiti na novim kanfanarskim orguljama, misu će pjevati sopranistica Martina Klarić. Program će se nastaviti 7. lipnja u Dvigradu nastupom Hor Bulgaria sa koncertom "Hvalite Gospoda".

Najavljujući festival općinski načelnik Sandro Jurman je izrazio zadovoljstvo što je nadrastao Istru i Hrvatsku šireći se u Sloveniju, Italiju i Bosnu i Hercegovinu. Ostvarena je i nakana da festival skrene pozornost javnosti na Dvigrad. Drevni napušteni grad se iz godine u godinu pomalo obnavlja, a sada ga općina kandidira i za strukturne fondove Europske unije.

Osnivač i voditelj festivala Alojzije Prosoli je sumirajući dosadašnje programe rekao da je posljednjih godina festival promovirao naš najslavniji operni pjevač Giorgio Surian, koji nastupa u milanskoj Scali i njujorškom Metropolitanu, ali se na libi doći sa studentima u Dvigrad. Ove je godine gost festivala Mario Penzar.

- Kanfanar je dobio nove orgulje, pa smo u program uvrstili i orguljaške koncerte, što će festivalu dati novu dimenziju. Ove godine smo uspostavili most prijateljstva sa Bugarskom, od kuda nam dolazi njihov poznati Hor Bulgaria. Na ovogodišnjem koncertima nastupit će i mladi glazbenici poput Diega Leverića i Edina Karamazova, istaknuo je Prosoli.

- Uz dolazak mladih interpreta festival će razmjenjivati studente, održavati seminare i glazbene radionice, te ponuditi sliku hrvatske glazbene baštine. Ove godine jedan koncert održat će se u talijanskoj Gorici, u tamošnjem kaštelu, a planiramo i gostovanje u Crnog Gori.

Na ovogodišnjem festivalu nastupit će pjevači i glazbenici iz Hrvatske, Italije, Bugarske, Njemačke, Francuske i Japana. Na programu je 13 koncerata, koji će se uz one u Dvigradu održati u Kanfanaru, Balama, Brajkovićima i već spomenutoj Gorici, naglasio je Prosoli.

Sam Mario Penzar, profesor na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, 12 godina umjetnički ravnatelj festivala Organum Histriae, rekao je da mu je drago što će na svirati na Dvigrad festivalu uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter