Dvigrad festival otvaraju Anonima Frottolisti i Tripuadiantes Dovarensis

Ratko Zupičić s utopljenim stršljenovima (R. SELAN)
Ratko Zupičić s utopljenim stršljenovima (R. SELAN)

Jubilarni 15. Dvigrad festival, otvara se u nedjelju 10. lipnja koncertom "Danzasi come... canto overo danza" u izvedbi sastava Anonima Frottolisti i Tripuadiantes Dovarensis. Koncert započinje u 21 sat i održat će se u bazilici svete Sofije u Dvigradu, najavili su organizatori festivala.

U ime Općine Kanfanar načelnik Sandro Jurman, koji je nastupio u ulozi suorganizatora i pokrovitelja festivala istaknuo je važnost ovog međunarodnog festivala rane glazbe kazavši, između ostalog, da je upravo ovaj festival potaknuo razvoj niza novih manifestacija koje već danas sve više profiliraju Kanfanar i Dvigrad kao zanimljivo kulturno-turističko odredište.

Promocija sakralne glazbe

A o kojim se  manifestacijama radi rekla je Ivana Maružin ispred Turističke zajednice Općine Kanfanar, podsjetivši da je ove godine održano nekoliko manifestacija koje su tematski vezane uz Dvigrad ili se održavaju u ovom srednjovjekovnom gradiću, kao što je Dvegrajski samanj, početkom svibnja, odnosno Dvigrad trek koja je prošlog vikenda okupio 300-tinjak sudionika. Tim se tempom nastavlja, jer kako kaže Maružin, slijedi i interaktivni mjuzikl Istra Inspirita "Morganovo blago" te koncertna sezona Dvigrad festivala čiji će koncerti obogaćivati kulturno-glazbeno ljeto u Kanfanaru sve do rujna.

Ispred Udruge Prosoli Sveta glazba, kao inicijatora i pokretača koncertnog programa predsjednik Udruge Alozije Prosoli

istaknuo je ponos što njegova udruga već  petnaest godina glazbenim programima vraća duh života u Dvigrad i promovira ljepote sakralne glazbe, dovodeći vrhunska imena iz ovog glazbenog područja te okupljajući pritom i sve brojnije sponzore i pokrovitelje, među kojima je ponovno i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Bogat festivalski program

Valja istaknuti i da je ovogodišnji program Dvigrad festivala iznimno bogat te će se zaključno s 1. rujnom održati devet atraktivnih koncerta. Nakon svečanog otvaranja i koncerta "Danzasi come... canto overo danza", drugi se koncert  "Cithara Octochorda" u interpretaciji Hora Bulgaria, zakazuje za 18. lipanj u bazilici svete Sofije u Dvigradu. Slijede 1. srpnja, u crkvi svetog Petra i Pavla u Svetom Petru u Šumi koncert pod nazivom "Parnassia Militia" ansambla Reponsorium, potom 3. srpnja, u crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije u Balama "Psalmi, Missa ET ALIA CANTICA", također u izvedbi ansambla Reponsorium, 5. srpnja u kanfanarskoj crkvi svetog Silvestra "Ostinati Laudati" u izvedbi Capella San Silvestro, te 8. srpnja u svetoj Mariji od Zdravlja u Sošićima i koncert Med-ren-bar jam session, kojeg će izvesti Rosibali Gioioso. 

U drugoj polovici srpnja održat će se u dvigradskoj bazilici svete Sofije atraktivan koncert pod nazivom "Renesanski glazbeni vrt" kojeg će upriličiti ansambl "Marco Polo". Slijede dva posljednja glazbena događanja: 20. kolovoza u Maružinima u crkvi svete Marije Snježne nastupit će Gaspar Sanz&Tomas Humanos, a 1. rujna će festivalsku sezonu okončati koncert "Orpheus Gusla" u crkvi svete Sofije. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter