Dvigrad festival: Osebujna glazbena šetnja

Nastup mladih, talentiranih izvođačica (D. ŠTIFANIĆ)
Nastup mladih, talentiranih izvođačica (D. ŠTIFANIĆ)

U sklopu Dvigrad festivala, manifestaciji rane glazbe, sinoć je u crkvi sv. Silvestra održan koncert "Fiori musicali". Nastupile su mlada sopranistica Marta Lončar, orguljašica Jasmina Belošević sa zagrebačke Muzičke akademije, i Mario Penzar, istaknuti hrvatski orguljaš.

Vrlo dobre glasovne sposobnosti mlade sopranistice Lončar, uz pratnju orguljašice Belošević, koja je nadahnuto, sugestivno i vrlo pažljivo izvela zadani repertoar, izmamile su ovacije pažljive publike.

One su nazočne provele zanimljivom i osebujnom glazbenom šetnjom kroz glazbene partiture raznih skladatelja koji su stvarali u to doba.

Prvi na repertoaru je bio Gabriello Puliti (Politi) skladatelj i orguljaš. (Puliti je djelovao kao svestrani glazbenik u nama bliskim područjima, pa i u Istri: u Miljama, višekratno u Kopru i Trstu, Piranu i Labinu. Izabrano je njegovo djelo "Ego flos campi".

Uslijedila je skladba engleskog renesansnog kompozitora Johna Dowlanda "Flow my tears", simbioza lirskog i epskog, a za orgulje solo bila je izabrana skladba njemačkog orguljaša i skladatelja Georga Muffata "Toccata decima".

Glasovne mogućnosti mlade sopranistice posebno su došle do izražaja tijekom izvedbe Caccinijeve skladbe "Amarili".

Izvedena je i skladba "Vidit suum dulcem natum" G. B. Pergolesija iz njegovog čuvenog "Stabat Matera".

Na repertoaru je bila i skladba G. F. Haendela "Wie lieblich". Penzar se pak predstavio Zipolijevim "Tri misna stavka" te Frescobaldijevom "Toccatom". (V. BEGIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter