DVD-u ostaje još dvije godine života

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Reed Hastings, glavni direktor Netflixa, kompanije koja se bavi on-line iznajmljivanjem DVD-a putem pošte i online streamingom filmova, u intervjuu koje je dao za web stranicu Motley Fool tvrdi da bi "DVD era mogla biti prilicno naglo zaustavljena".

Naime, Hastings kaže da ce tijekom naredne dvije godine za ovu kompaniju DVD biti samo "primarni format isporuke", iako je dodao da ce držati oko na njemu još sljedece desetljece ili dva. Ovo je veliki obrat u odnosu na predvidanja koje je Hastings prije davao kada je rekao da ce DVD ostati primarni format za ovu kompaniju do 2018. godine.

Neobicno, ali šef Netflixa nije ni spomenuo što bi moglo zamijeniti DVD-ove kao glavni format za filmove koje isporucuje ova kompanija, ali s obzirom da Blu-ray ostaje niše proizvod, s 10 posto penetracije ili manje kod vecine potrošaca, on je vjerojatno govorio o streamingu.

Netflix je prigrlio video streaming kao glavni nacin isporuke filmova posljednjih nekoliko godina, a njegov 99 dolara vrijedan set-top box ostaje za mnoge izvrstan nacin gledanja kvalitetnog video sadržaja, izuzev naravno besplatnih servisa na webu kao što je npr. YouTube.

Iako Hastingsove prognoze možda zvuce nevjerojatno, ako se uzme u obzir da još ima onih koji ce pogledati film i na VHS-ici, ipak se nemojte iznenaditi ako do ovoga dode. Ima još puno posla, ali kao i uvijek kada je rijec o digitalizaciji sadržaja, strašno puno se toga može dogoditi u vrlo malo vremena. Stoga, nemojte se iznenaditi ako svoj zadnji novi DVD kupite u 2011.


Podijeli: Facebook Twiter