Dvadeseti rođendan Općine Sveti Lovreč

Načelnik Marko Ljubešić se obraća okupljenima
Načelnik Marko Ljubešić se obraća okupljenima

Dva desetljeća aktivnosti u životu Općine Sveti Lovreč, od obnove zidina, izgradnje prometnica, sustava pročišćavanja, ali i doprinosa svih mještana u izgradnji boljeg standarda općine, rekapitulirane su u petak navečer na svečanoj sjednici za Dan općine uoči blagdana sv. Lovre.

Marko Ljubešić, načelnik koji je nedavno preuzeo vodstvo općine, rekao je da je to važna svečanost jer se ovom prilikom obilježava 20 godina od osnutka općine, ali i završetak obnove orgulja u župnoj crkvi, u čemu je značajna bila pomoć regije Veneto.

- Kao načelnik koji je nedavno počeo prvi mandat zahvalio bih svojim prethodnicima na pripremi projekata financiranih sredstvima iz europskih fondova. Protekle godine asfaltirana je cesta Pajari - Heraki u iznosu od 356 tisuća kuna, a nedavno smo dobili potvrdan odgovor na još jedan projekt koji smo kandidirali, nastavak gradnje kanalizacije u vrijednosti gotovo pet milijuna kuna. Istaknuo bih i projekt živih jaslica koje su prošle na dva natječaja i koje će sigurno biti još bolje, rekao je Ljubešić.

Dodao je da u općini nije ni sve sjajno, jer je guši preveliki dug koji moraju riješiti i zbog čega su na čekanju obnova starogradske jezgre, proširenje groblja i izgradnja javne rasvjete. Brojne okupljene uzvanike, među kojima predstavnike iz susjednih općina i javnog i društvenog života pozdravili su predsjednik Općinskog vijeća Adriano Palman i župan Valter Felgo.

Najsvečaniji trenutak bila je dodjela općinskim priznanja, a ovaj put je godišnja nagrada pripala regiji Veneto, za izniman doprinos u obnovi venecijanske baštine u Svetom Lovreču kojom je ovaj grad vrlo bogat. Uz njihovu pomoć obnovljen je dio zidina, lođa, zvonik, orgulje, a na dar su Lovreču dali skulpturu na ulazu u grad.

Nagradu je preuzeo Roberto Ciambetti, pročelnik za financije u regiji, koji je pozdravio u ime župana Luce Zaija i istaknuo da se Lovreč promijenio i razvio od kada je ovdje prvi put došao prije dva desetljeća, ali je zahvaljujući ljudima i njihovom duhu zadržao srdačnost. Dodao je da je u sklopu projekta financiranja obnove mletačke baštine na istočnoj obali Jadrana napravljeno puno, ali najviše u Istri, te izrazio nadu da će se obnove nastaviti i u sklopu idućeg projekta prekogranične suradnje INTERREG Italija - Hrvatska.

Nagrada načelnika urečena je Ivanu Glavočeviću, Karlu Johannesu Antoloviću, Luki Jovičiću i Lorenzu Palmanu, mladim stolnotenisačima koji su osvojili sva prva mjesta u svojoj kategoriji na natjecanjima u Istri i Primorju, ušli u mlađu hrvatsku reprezentaciju te osvojili niz pojedinačnih nagrada. Nagrađeni su stolnotenisači za svoje uspjehe zahvalili treneru Branku Jakovetiću.

Posebna nagrada u povodu 20. obljetnice općine dodijeljena je bivšim načelnima Mariju Lakoviću, Branku Zgrabliću i Silvanu Matoševiću. Nakon svečane sjednice uslijedio je orguljaški koncert Marija Penzara u župnoj crkvi, a program su svojim nastupom uveličali članovi limene glazbe KUD-a Matko Laginja. (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter