Dvadesetak istarskih vinara u poznatim vinskim vodičima

Talijanski vinski vodiči
Talijanski vinski vodiči

Istra kao vinska regija u 2016. godini promovirat će se u dva talijanska turistička vodiča - Vini buoni d'Italia te ljubičastom Michelinovom vodiču za vina. U vodiču Vini buoni d'Italia Istra se predstavlja na naslovnici, a zanimljivo je da je ona jedina regija čija se vina pojavljuju u vodiču uz ona talijanska. U Michelinovom vodiču predstavljena su talijanska i istarska vina te vina iz švicarske regije Ticino.

- Ovo je velik uspjeh Istre te daje dodatan značaj u identifikaciji Istre kao vinske regije  te turističke destinacije. S oba vodiča pokrivamo isto tržište, ali dva različita segmenta potrošača. Michelin je turistički vodič namijenjen ljubiteljima vina, dok je Vino buoni d'Italia vodič namijenjen specijalistima - sommelierima, trgovcima, kazao je direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević.

Izdavač vodiča Vini buoni d'Italia je Touring Editore, jedan od najstarijih svjetskih izdavača turističkih vodiča koji je još 1900. godine počeo izdavati mjesečnike gdje putovati. Danas imaju isprofiliranu ponudu, posebno mjesečnika, koji je u Italiji poznat kao referentna literatura za turistička putovanja. Također, izdaju i vodiče, i to za restorane i vina. Istra se u vodiču za vina predstavlja šestu godinu za redom, a svake godine u njemu je prisutno 20 istarskih vinara.

- Ove godine u vodiču imamo četiri vinara koji imaju oznaku corona, to je najveća moguća ocjena u vodiču. Riječ je o Cattunaru, Kozloviću, Degrassiju i Trapanu. Inače, inspektori ovog vodiča svake godine dolaze na Vinistru i kušaju naša vina. Promocija izdanja za 2016. održana je početkom studenog u Meranu na tamošnjem vinskom festivalu, jednom od najboljih vinskih manifestacija u Italiji. Svih ovih godina upravo na toj manifestaciji se predstavljala i Istra kao destinacija, kazao je Ivošević.

U Michelinovom vodiču Istra je dosad bila predstavljena samo jednom prije pet godina, a nakon toga vodič se godinama nije tiskao.

- Čim su najavili da će tiskati vodič za sljedeću godinu, odmah su nas kontaktirali i kazali da bi voljeli da Istra bude prisutna. I u ovom vodiču predstavljeno je 20-ak vinara. U njemu nema detaljnih tehničkih opisa vina, ali se navode informacije o svakom pojedinom vinaru te njegovoj proizvodnji, kazao je Ivošević. (B. BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter