Dvadesetak globalnih investitora za Muzil

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Bivši vojni kompleks Muzil probudio je interes velikih kompanija za ulaganje u njegove turističke kapacitete. Iako je natječaj, što ga provodi Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) otvoren do veljače 2016. godine, u poslovnim i turističkim krugovima već se govori kako je za ulaganje na Muzilu spremno konkurirati dvadesetak europskih i američkih developerskih i turističkih kompanija. Navodno, najveća među njima trenutačno je G2 Investment group iz New Yorka, ali spominju se i njemački ulagači koji traže priliku za investicije u hrvatski turizam na jadranskoj obali.

S prvim vijestima o zanimanju ulagača za projekt Muzil zadovoljni su i u Ministarstvu turizma, dok u DUUDI-iju nisu komentirali informacije o natječaju koji je u tijeku.

"Činjenica je da smo odabirom investitora za lokaciju Kupari te realizacijom privatizacije turističkog portfelja, pa i kroz predstečajne nagodbe, podigli vidljivost kod investitora te da investitori prepoznaju da radimo dobar posao", rekao nam je Darko Lorencin, ministar turizma.

"Interes za lokaciju Muzil je prisutan te ćemo je investitorima ponuditi po modelu Kupara. Očekujemo velik interes investitora, no važnije je da oni budu kvalitetni te ćemo investitora odabrati istom logikom kao i za Kupare, kojima smo pronašli vrhunskog svjetskog ulagača", objašnjava ministar Lorencin.

Američka tvrtka G2 Investment group, koju se danas smatra jednim od ponuđača za oživotvorenje projekta Muzil, nije nepoznata hrvatskoj i istarskoj javnosti. Svoje namjere za ulaganje u Istru objelodanila je još u lipnju 2010. godine na sastanku predsjednika uprave te tvrtke J. Todda Morleya s tadašnjom premijerkom Jadrankom Kosor, na kojem je bilo riječi o izgradnji turističkih, stambenih i sportskih objekata u Istarskoj županiji. Kao jedna od investicija spominjala se i izgradnja Guggenheim muzeja na istočnoj obali Istre.

Godinu dana kasnije, G2 Investment group objavila je i svoje namjere za značajnu investiciju u turističke kapacitete u okolici Šibenika. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter