Dvadeset stupnjeva hladnije nego prošli tjedan

Jučerašnji prizor u Puli (N. LAZAREVIĆ)
Jučerašnji prizor u Puli (N. LAZAREVIĆ)

Nakon dugotrajnog sušnog razdoblja tijekom jučerašnjeg dana suha je istarska zemlja na čitavom poluotoku dobila nasušno potrebnu veću količinu padalina. Premda je kiša padala i u ponedjeljak jučerašnja je bila znatno obilnija.

Najbolje je natopljena zapadna Istra gdje je fronta donijela najviše oborina, pa je tako prema podacima portala Istramet tijekom jučerašnjeg dana do 16 sati najviše palo na Brijunima - čak 52 milimetra kiše. U Rovinju je u istom razdoblju palo 35 milimetra oborina, u Puli je zabilježeno 30 milimetra, u Pazinu 27, a u Poreču 25 milimetra po četvornom metru. Ostali istarski gradovi bilježe nešto manje količine: Vodnjan 18, Umag 16, Novigrad 14, a Labin i Buzet samo 8 milimetra kiše po četvornom metru.

Koliko se količine oborina mogu razlikovati neovisno o blizini određenih lokaciji mogle su jučer vidjeti na primjeru Dajle gdje je do 16 sati palo čak 49 milimetra po četvornom metru, dok je Novigrad bilježio mršavih 15 milimetara. U usporedbi s drugim dijelovima države upravo je u Istri tijekom jučerašnjeg dana palo najviše kiše.

Više je nego osjetno zahladilo, a kada bi se temperature usporedile s onima iz prošlog tjedna kada su "carevale" temperature iznad 30 stupnjeva, radi se o razlikama od više od 20 stupnjeva što znači da su u modu opet ušli dugi rukavi. Tako je jučer oko 16 sati u Pazinu i Labinu zabilježeno samo 16 stupnjeva, jednako kao i u Rovinju, u Puli, Vodnjanu i Poreču je bilo 17, a Novigradu, Umagu i Buzetu 18. Danas, a i idućih dana, ipak slijedi sunčanije vrijeme, što će razveseliti turističke radnike i same turiste. Ipak početkom dana postoji mogućnost lokalnih pljuskova. Temperature će se, prema najavama, postupno prema kraju mjeseca kolovoza ponovo podizati te nanovo dosegnuti ljetnih 30 i više stupnjeva Celzijusa. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter