Dvadeset sirara ovog vikenda u Savičenti

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Na petom, dvodnevnom Festivalu sira, koji će se ovog vikenda održati u Svetvinčentu, nastupit će 20-ak sirara s područja bivše Jugoslavije, među njima deset iz Istre.

Festival se otvara u subotu u 11 sati u kaštelu Morosini - Grimani, a zatvara u nedjelju u 19 sati. Na svečanosti otvorenja nastupit će istarska kulturno-umjetnička društva, nakon čega će se izrezati pet kilograma težak kolut sira koji će se podijeliti posjetiteljima, najavili su, u ime organizatora, u četvrtak na konferenciji za novinare općinski načelnik Dalibor Macan, voditelj zadruge Dva roga Elvis Percan i direktor TZ-a Savičente Dean Pustijanac. Izbor Najkoze održat će se u 17 sati na Žlinji, a u 20 sati najavljeni su koncerti Bruna Krajcara i Davora Radolfija. Istovremeno će se na Placi održavati 12. mrkat istrijanskega dela na kojem će se moći kupiti različiti proizvodi od lavande, suveniri, prirodne kreme, vino i drugi proizvodi, a bit će prikazani i stari zanati.

Festival se nastavlja u nedjelju, 25. rujna, kada će na Žlinji biti organizirane pastirske igre za djecu i predstava u izvedbi udruge Birikina. Manifestacija će oba dana trajati od 11 do 19 sati.

Macan je kazao da se Festival održava u rujnu radi produljenja turističke sezone, ali i prodajnog dijela sajma koji se posljednjih nekoliko godina održavao isključivo u večernjem terminu. Svi oni koji se ovog vikenda zateknu u Savičenti, doživjet će Istru na autentičan način, dodao je načelnik.

Prema riječima Elvisa Percana, kaštel Morosini - Grimani idealan je za održavanje festivala. Oba dana atmosferu će podgrijavati bend Šok.

- Pripremljen je bogat program, pa će posjetitelji u nedjeljnim poslijepodnevnim satima moći uživati u pastirskim igrama, kreativnim radionicama te dramskom prikazu. Mališani će moći naučiti kako postati pastir, te će uz pomoć članova udruge Birikina izraditi veliki sir, kazao je Percan.

Direktor Turističke zajednice Općine Svetvinčenat Dejan Pustijanac napomenuo je da će na Placi biti prikazani stari istarski zanati i autohtoni suveniri. Izlagači će ponovno oživjeti stare slike i vještine zanata iz davnina.

- Kažuni, istarski instrumenti te suveniri od maslinovog drva tek su dio onog što će posjetitelji moći vidjeti oba dana. Na Mrkatu istrijanskega dela očekuje se 45 izlagača starina, a posjetitelji će moći kušati prave istarske delicije; domaći kruh, pršut, tjesteninu te fritule, rekao je Pustijanac. U nedjelju će se, 17. godinu zaredom, birati Najkoza, i to u kategorijama najizvornije, najsimpatičnije, potom koze s najvećim cicama, miss Istre, a birat će se i  Najprč. 

Paralelno će se u Savičenti održavati i Ex tempore, u sklopu kojeg će djeca u dobi od dvije do 15 godina na slikarskom platnu prikazati vlastite vizije koze. Na festivalu, čiji je pokrovitelj istarska županija, očekuje se četiri tisuće posjetitelja. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter