Dvadeset i pet godina uspješnog razvoja Grožnjana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvog dana proslave Dana općine Grožnjan i blagdana mjesnih zaštitnika svetog Vida, Modesta i Krešencije, nakon koncerta njemačkog gudačkog orkestra mladih, održan je svečani prijem načelnika općine budući da još nije ustanovljeno Općinsko vijeće pa nije bilo ni svečane sjednice, niti dodjele godišnjih priznanja. Skupu su prisustvovali predstavnici Županije, susjednih gradova i općina i drugi gosti te bivši i budući vijećnici. Načelnik Claudio Stocovaz posjetio je da se uskoro navršava 25 godina od ustanovljenja općine, a u tom je razdoblju učinjeno mnogo na razvoju ovog područja.

Sačuvati male općine

- Zbog toga zabrinjavaju ideje o mogućem ukidanju malih općina, rekao je Stocovaz, poručujući da treba više raditi na funkcionalnoj i financijskoj decentralizaciji države, mogućnostima opstanka sadašnjeg teritorijalnog ustroja Hrvatske te prilikama za razvoj i malih sredina. Od ostvarenih projekata naveo je sanaciju crkvice sv. Jurja u istoimenom mjestu te crkve sv. Petra i Pavla u Kostanjici.

U području komunalne gradnje završeno je 15 važnih poslova, kao što su izrada glavnog projekta i priprema za izgradnju ceste Mlin - Gržići - Baštići, a uređeno je 750 metara ceste od Završja prema dolini Mirne. Sanirana je cesta kroz Peroj, zatim od Sv. Ivana prema Stanciji Torčelo. Postavljena je ili proširena javna rasvjeta u Bankovcima, Piukima, Martinčićima, Francima, Šterni, Bužletima i Šaltariji. Među važnim poslovima svakako je i regulacija prometa u Grožnjanu. Spomenuo je Stocovaz i niz poslova u području kulture, koja uz poljoprivredu i turizam čini okosnicu razvojnih planova. Grožnjanski kraj pun je vinograda i maslinika, a na posljednjoj Vinistri najviše zlatnih medalja dobila su vina s tog područja.

Devet projekata u kulturi

- Puno je realiziranih projekata važnih za sve građane, a neki su ostali za ovu i naredne godine. Tu u prvom redu mislim na uređenje parkinga i kamp odmorišta te Bike parka blizu Grožnjana. Njihovu realizaciju ubrzat će i donošenje promjena u prostornom planu uređenja općinskog područja koje će olakšati poslove svim investitorima oko priprema gradnje. Usvajanje izmjena očekujemo ovog ljeta, rekao je Stocovaz, spominjući da je resornom ministarstvu i Istarskoj županiji prijavljeno čak devet projekata u kulturi vrijednih više od 1,6 milijuna kuna. U glazbenom dijelu svečanosti nastupio je grožnjanski mješoviti zbor Grisium te Duo Laguna. Potom je misno slavlje u župnoj crkvi sv. Vida, Modesta i Krešencije vodio biskup u miru mons. Ivan Milovan.

Izložbe, koncerti i lovački turnir do nedjelje

Proslava Dana općine Grožnjan nastavlja se u petak koncertom polaznika glazbenog tečaja i izložbom u galeriji Fonticus, dok su sutra na programu sportski susreti i večernji koncerti grupe Anelidi na terasi Belvedere te zagrebačke grupe Pravila igre uz Birikin band na Velikom trgu. Program proslave Dana općine završava u nedjelju natjecanjem lovaca u gađanju letećih meta, svetom misom, međunarodnim šahovskim turnirom te zabavom uz Duo Laguna. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter