Dvadeset godina od smrti Freddieja Mercuryja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Freddie Mercury umro je na današnji dan prije dvadeset godina, ali od tada njegova zvijezda jednako sjaji, jer su i dva desetljeca kasnije grupa Queen i njihov legendarni frontmen, dokazano veci od života, popularni kao i uvijek.

Mercury je preminuo 24. studenoga u 45. godini u svom londonskom domu. Nekoliko godina ranije zarazio se virusom HIV-a, a umro je od upale pluca povezane s AIDS-om. Queenov frontmen zapamcen je po neponovljivim nastupima uživo, sjajnom glasu i pjesmama koje su postale klasici, poput "We Are The Champions", "Bohemian Rhapsody" ili "We Will Rock You".



O njegovu životu snima se film sa Saschom Baronom Cohenom u glavnoj ulozi.

"Iako fizicki nije ovdje, njegova prisutnost djeluje veca no ikada", napisao je Queenov gitarist Roger May na svom blogu povodom godišnjice Mercuryjeva rodenja u rujnu. "Uvijek ce biti olicenje savršena frontmena, briljantnog komunikacijskog kanala izmedu benda i publike", dodao je. "Obožavao je život. Slavio je svaku minutu. I, kao veliki komet, ostavio je za sobom svjetleci trag koji osvjetljava nove generacije", napisao je May.



Mercury se javnosti posljednji put obratio samo dan prije smrti, kada je sa svoje smrtne postelje priopcenjem potvrdio da boluje od AIDS-a. U sljedeca 24 sata pao je u komu i umro. Nikada se nije žalio na bolove i bolest je do samoga kraja održao u privatnosti.

Od tada je njegov utjecaj samo rastao, a mnoge nove generacije glazbenika, od Robbieja Williamsa, preko Foo Fightersa do Lady Gage navode ga kao glavnog uzora.

Klasicna Mercuryjeva slika, u kostimu s turneje 1986. godine, s gustim brkovima i šakom podignutom u nebo, postala je ikona pop-kulture i pretvorena u njegov spomenik postavljen na obalama Ženevskog jezera u Montreuxu.

U studiju u tom gradu Mercury, vec teško bolestan, snimio je svoje posljednje vokale, koje su kasnije ostali clanovi benda produkcijski uspjeli pretvoriti u cijeli album. Posthumno objavljeni "Made In Heaven" postao je jedan od najprodavanijih uradaka Queena uopce.


Podijeli: Facebook Twiter