Dvadeset godina nacionalne internetske domene .hr

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na današnji dan prije točno 20 godina Hrvatska je dobila svoju vršnu nacionalnu internetsku domenu .hr kojom je Hrvatska prepoznata u svijetu interneta. Prva registrirana sekundarna .hr domena bila je Srce.hr.

Od tada do danas broj .hr domena je u neprestanom porastu i trenutno ih je više od 77 tisuća, ističe se u današnjem priopćenju Hrvatske akademske istraživačke mreže CARNet koji je od 1. siječnja 2012. godine u potpunosti preuzeo sve elemente upravljanja i administracije .hr domene.

Do tada, devetnaest godina sve aktivnosti vezane za .hr domene u ime CARNeta odrađivala je DNS (Domain Name System) služba Sveučilišnog računskog centra u Zagrebu.

Od 1. siječnja 2012. napušten je papirnati koncept registracije domena i uvedena registracija besplatnih domena putem online dostupne aplikacije.

Na taj način, ističe CARNet, bitno se ubrzao postupak registracije i administracije, što se vidi po porastu broja registriranih besplatnih domena u zadnjih godinu dana. Domene se registriraju najkasnije idući radni dan od zaprimanja zahtjeva za registraciju.

U Hrvatskoj je moguće registrirati nekoliko tipova domena: sekundarne .hr domene kao besplatne (uz uvjet u nazivu) i naplatne (bez uvjeta) te .from.hr domene (besplatne) i .com.hr (naplatne) kao domene niže razine. CARNet je jedini registar za besplatne domene, dok se naplatne domene registriraju isključivo kod ovlaštenih registrara kojih je trenutno petnaest (http://www.dns.hr/registrari).

Broj registracija svih tipova .hr domena kontinuirano raste, a trenutni omjer besplatnih i naplatnih domena je 70 posto u korist besplatnih.

Za razliku od ostalih zemalja svijeta, Hrvatska s ponosom njeguje tradiciju besplatnih domena na korist svojih građana i pravnih osoba, ističe CARNet koji na internetskoj adresi http://www.dns.hr/20godinadomene donosi i više pojedinosti o obljetnici vršne nacionalne internetske domene. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter