Dvadeset godina «Bajsi u Dragucu»

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jubilarni 20. susret sviraca bajsi i pratecih glazbala, uz velik odaziv ljubitelja istarske tradicijske glazbe, održao se u Dragucu. Proglasivši Draguc «draguljem cerovljanske opcine» susret je pod ladonjama na mjesnom Placu otvorio nacelnik Emil Daus, koji se nije libio zasvirati na bajs. Uslijedilo je glazbeno krštenje šest novih bajseva od cega je cak tri u posljednjih godinu dana izradio Andelo Bratulic iz Kringe, a po jedan Libero Pavletic, Vlado Prodan i Miro Jerman.

Mihcevom polkom susret su otvorili gunjci iz Dragucske vale, a uslijedilo je dvadesetak nastupa u kojima se publici starinskim polkama, valcerima, marcama, šaltinima i mazurkama predstavilo osamdesetak sviraca iz hrvatske i slovenske Istre te Trsta. Najmladi bajsist bio je Matija Jeroncic iz Brda-Jeroncici koji je zajedno s djedom Lucianom na harmonici odsvirao polku, te Nika i Toni Percic iz Huma, dok je najjaci i najdugotrajniji pljesak zaslužio Buzecan Ivan Prodan koji je debitirao unatoc invalidnosti. Zapažen nastup ostvarila su braca Krajcar predvodena kantautorom Brunom Krajcarom na bajsu, zatim peteroclana Pazinska mladetina predvodena bajsistom Markom Pernicem uz pratnju vokalne skupine Sopelice te vrsni sviraci Emil Zonta i Dario Marušic. Mario Knez iz Slovenije demonstrirao je kako uspješno glasovno oponaša zvuk glazbala. Najbrojniji izvodaci bili su osmeroclani rocki sastav gunjaca Arkul s cetiri bajsa, dvije harmonike, klarinom i nonolama.

Na pocetku su nastupile i mlade Cerovljanske mažoretkinje, a susret je zakljucen zajednickim nastupom svih bajsista. Manifestaciju su vodili Mirjana Pavletic i Vladimir Pernic, kojem je za zasluge u ocuvanju istarske tradicijske glazbe nacelnik Daus darovao sliku Draguca. Dodijeljene su jubilarne plakete Ministarstvu kulture, Istarskoj županiji, Opcini Cerovlje, Radio Puli, Radio Istri i Glasu Istre, a za izniman doprinos plaketu su posthumno dobili bajsisti Ottavio Štokovac i Slobodan Bernobic, živuci Libero Pavletic te Emil Zonta, koji je organizirao prva tri susreta, te Vladimir Pernic za preostalih sedamnaest.


Podijeli: Facebook Twiter