Dvadeset bijelih ruža za žrtve genocida u Srebrenici


Dvadeset bijelih ruža kao simbol rađanja novog života, položili su mali Bošnjaci, članovi Folklorne sekcije "Buzetski biseri", na centralni spomenik u Spomen parku Buzeta u sklopu obilježavanja 20. obljetnice genocida u Srebrenici, stravičnog zločina u kojem je u samo nekoliko dana ubijeno više od 8.372 osoba. Mimohod "Srebrenica svijetom hodi", održan je u subotu u svim većim gradovima Republike Hrvatske, a na području Istre u Puli, Labinu i Buzetu.

Mimohod je točno u 11 sati krenuo ispred Hotela "Fontana", a sudionici buzetskog skupa održanog u organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice Buzet, u bijelim majicama s natpisom "Srebrenica - da se ne zaboravi i nikada, nikome i nigdje ne ponovi", uputili su se prema Spomen parku gdje su molitvom za Srebrenicu poslali svijetu poruku mira.

- Danas su oči cijelog svijeta uperene u Srebrenicu, poručio je Ismet Isaković, glavni urednik Preporodovog Journala i član Glavnog odbora Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske Preporod. - Srebrenica 1995. godine je kolektivna tragedija bošnjačkog naroda. To je na žalost i velika mrlja UN-a.

Dobro se zna da je tijekom rata, od 1993. godine kada je proglašena zaštićenom zonom pa sve do genocida, narod koji je bio u enklavi Srebrenica, oko 60.000 domicilnog stanovništva i izbjeglica, bio pod zaštitom UN-a, odnosno cijelog svijeta. Cijeli svijet je garantirao da će njihovi životi biti zaštićeni pa ipak su krvnicima u njihovom genocidnom pohodu izručene nevine žrtve, istaknuo je Isaković. Naglasio je također da se intenzivno, dvadeset godina negirao genocid. - Htjelo ga se prikazati zločinom koji je izmaknuo kontroli.

No to je velika perfidna laž i ja sam izuzetno ponosan što je Ivan Jakovčić inicirao u Europskom parlamentu donošenje Rezolucije o genocidu u Srebrenici na čemu sam zahvalan njemu i zastupnicima u Europskom parlamentu, istaknuo je Isaković.

- Stravičan zločin dogodio se u Srebrenici gdje su srpske snage pod komandom ratnog zločinca Ratka Mladića u četiri, pet dana pobile 8.372 osoba. Svijetu, a posebno mladim generacijama, mimohodom smo htjeli prenijeti poruku da se genocid koji se desio u Srebrenici nikada nikome više ne smije dogoditi, istaknuo je predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Buzet Muhamed Muratagić. - Ponosni smo što smo sudjelovali u mimohodu. Nikada ne smijemo zaboraviti ni Srebrenicu kao ni gradove Lijepe naše koji su imali velika stradanja, naglasio je predsjednik Udruge antifašista Buzet Edo Jerman.

- Ponosan sam gradonačelnik grada čiji su se sugrađani odazvali ovoj povorci jer žrtve neovisno o nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti, zaslužuju počast, istaknuo je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO )


Podijeli: Facebook Twiter