Dva zlata iz SAD-a za maslinova ulja iz Bala

(Nina ORLOVIĆ RADIĆ)
(Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

Ovih dana supružnici Elena i Vedran Lupić, vlasnici OPG-a "Bembo" iz Bala, imaju razloga za veselje. Na kućnu adresu stiglo im je iznimno priznanje - diploma i zlatne medalje za kvalitetu njihovih maslinovih ulja buže i buže puntože.

Upravo činjenica da su "tamo neki" preko Bare, bez ikakvog nagovaranja, prigovaranja ili povlađivanja, na dva najveća i najjača međunarodna natjecanja, jednom u New Yorku drugom u Los Angelesu, odlučili da su njihova ulja svjetska i vrhunske kvalitete - po boji, kvaliteti, okusu i mirisu, danas im daje snage i vjeru da su proteklih 15 godina radili dobro.

- Priznanja su to koja, dakako, vesele i na neki ih način doživljavamo kao isplatu za sve te godine mukotrpnog rada i zalaganja. Maslina ti vraća sve ono što srcem uložiš, pa se ne kaže uzalud da ti je loza k'o supruga, a maslina k'o majka, veli nam Elena Lupić.

Međutim, put od stabla do nagrađivanog ulja nije bio nimalo lagan. U posao se išlo korak po korak, isključivo svojim rukama i svojim novcem. I to svakog dana, pa i danas, radni dan im počinje u pet, a završava oko 23 sata.

- U poslu s maslinama najvažnija je upornost. Jer, bilo je i vjerojatno će još biti dana kada poželiš dignuti ruke od svega. No, krize se prebrode i svako novo jutro počinješ iznova. Točno prije petnaest godina krenuo sam s 40-ak starih maslina svog tasta. Danas, na četiri lokaliteta i u krugu od četiri kilometra imamo maslinike na kojima godišnje proizvedemo oko tisuću litara ulja - buže, leccino, rišanjole, puntože i miješanog maslinovog ulja, objašnjava Vedran Lupić, kojemu ni "domaće" nagrade nisu strane. OPG "Bembo" pet je posljednjih godina vicešampion u Splitu, a lani se u Zadru na natjecanju okitio i titulom šampiona.

- Iako nagrade vesele, naši su najveći uspjesi i zadovoljstvo kupci, i to oni koji nam se vraćaju. Najčešće su to Talijani i Skandinavci, odnosno znalci koji znaju prepoznati, pa ako hoćete i platiti kvalitetu ulja, objašnjava Vedran, kojem kao da nije dovoljno posla oko 1.600 stabala maslina posađenih na 14 hektara zemlje, već je počeo i biznis s mednulama i smokvama, kojih zasad ima 450 stabala.

Zanimalo nas je i odakle potreba za "dokazivanjem" u SAD-u, na što supružnici vele da je to bila čista slučajnost, odnosno jedan pogled na internet.

- Vidjevši da slijede dva jaka međunarodna natjecanja u SAD-u, odlučilo smo poslati svoje uzorke. Rečeno - učinjeno, a rezultat naše pustolovine su dvije zlatne medalje. Jedna iz New Yorka za bužu gdje smo u konkurenciji 651 proizvođača osvojili zlatnu medalju, a potom i u Los Angelesu gdje je također zablistalo zlato između 561 uzorka i gdje smo bili i jedini osvajači zlata iz Hrvatske, objašnjava Elena, dodajući da su u New Yorku, pored njihovog, zablistala još šest zlata za hrvatske proizvođače. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter