Dva vještaka, razlika u procjeni 630 tisuća eura

Niža procjena svakako odgovara onome tko želi isplatiti drugu stranu - Novigrad (N. LAZAREVIĆ)
Niža procjena svakako odgovara onome tko želi isplatiti drugu stranu - Novigrad (N. LAZAREVIĆ)

Građevinska vještačenja nekretnina posljednjih su mjeseci često bila u medijima, jer su srž tri velika politička skandala. Najprije je sporna bila kupnja zgrade u Planinskoj ulici, za što se sudi nekadašnjem premijeru, potom je sisačka županica Marina Lovrić Merzel završila u pritvoru zbog kupnje zgrade za Hitnu pomoć, a na kraju je Slavko Linić smijenjen zbog procjene zemljišta tvrtke Spačva.

U svim tim skandalima, građevinski vještaci odigrali su bitnu ulogu, s obzirom na to da se gotovo čitava kaznena argumentacija temelji na procjenama vrijednosti nekretnina i zemljišta. Koliko su ovo bili problematični postupci, i kolika je zapravo delikatna situacija za građevinske vještake, svjedoči činjenica da je Građevinski fakultet odbio izraditi elaborat procjene vrijednosti zgrade u Planinskoj ulici.

No, pogrešan bi zaključak bio da građevinski vještaci imaju samo ulogu u velikim procesima koji zapravo propituju političku korupciju. Naime, mnogi sudski sporovi "običnih" građana često su uvjetovani baš procjenama građevinskih vještaka, i tu se zbilja može naći svakakvih kontroverzi.

U slučaju iz Novigrada, odnosno Dajle, trebala se obaviti ovrha po sudskom spisu na jednoj vikendici. Prvi sudski vještak procijenio je dvoetažnu kuću od 230 kvadratnih metara na 855 tisuća eura. Kako će kuća ići na dražbu, ovršeniku definitivno odgovara da određena početna cijena bude što veća. No, ovršitelj nije bio zadovoljan tom procjenom, pa je angažirao drugog vještaka, koji je isti objekt procijenio na 225 tisuća eura, odnosno 630 tisuća eura manju vrijednost, s time da je drugi vještak procijenio kako bi u nekim poboljšanim uvjetima na nekretninskom tržištu, "prometna" cijena objekta mogla biti i do 50 posto veća, odnosno oko 340 tisuća eura.

Kako je razlika ova dva vještačenja bila drastična, ovršitelj je u jednom trenutku razmišljao i o kaznenom prijavljivanju prvog sudskog vještaka, smatrajući da postoji mogućnost da vrijednost nije odredio baš najlegalnijim putevima. No, sve se završilo povlačenjem prvog vještačkog nalaza na onih 855 tisuća eura, jer je vještak poručio kako se povukao u mirovinu, da se više ne bavi vještačenjima i da ne ostaje kod mišljenja u nalazu, tako da će na kraju jedini validni nalaz biti onaj koji se kreće od 225 do 340 tisuća eura. (Piše D. RADALJAC/NL)

CIJELI TEKST ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter