Dva svjetska rata Europi nanijela neizmjernu patnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva svjetska rata, teror i progoni u prošlom su stoljeću u Europi odnijeli više od 60 milijuna života te našem kontinentu nanijeli neizmjernu patnju, rekao je u nedjelju na zagrebačkom groblju Mirogoj njemački veleposlanik u Hrvatskoj Hans Peter Annen u komemoracijskom govoru u spomen na sve žrtve ratova, vladavine nasilja i terora, polažući vijenac na groblju njemačkih vojnika stradalih u Drugom svjetskom ratu, nakon što je prije toga na groblju u Vrapču položio vijence.

Veleposlanik je podsjetio da se ove godine obilježava 100. godišnjica početka 1. svjetskog rata, "iskonske katastrofe" 20. stoljeća, čije strahote, kao i one iz idućeg svjetskog rata, nisu zaboravljene.

"Naše današnje sjećanje na zločine i strahote te njihove žrtve ujedno nam je i opomena da se u svakodnevici zalažemo za mir, slobodu i toleranciju te poštivanje ljudskog dostojanstva", kazao je njemački veleposlanik.

U Zagrebu leže posmrtni ostaci više od 3000 njemačkih vojnika poginulih u Hrvatskoj tijekom 2. svjetskog rata, na još 900 mjesta pokopano je ukupno 20.000 pripadnika Wehrmachta, a čak 10.000 još čeka na svoje posljednje počivalište, rekao je Annen u govoru pred pedesetak pripadnika njemačke zajednice, predstavnika hrvatske vlade i vojske te njemačkog veleposlanstva okupljenih na komemoraciji.

"Zahvaljujem hrvatskoj vladi, nadležnim službama, ali i hrvatskom narodu na postojanoj podršci u nastojanju da se pronađu i ekshumiraju posmrtni ostaci palih vojnika te im se pruži dostojanstveno posljednje počivalište", istaknuo je Annen. Pritom je odao priznanje i Njemačkom savezu za skrb o vojnim grobovima, zahvaljujući kojem su od 1990. ekshumirani i dostojno pokopani posmrtni ostaci 800 tisuća njemačkih vojnika u cijeloj Europi.

Nazočnima se kratko, na njemačkom i hrvatskom jeziku, obratio i njemački vojni izaslanik u Hrvatskoj pukovnik Joerg Rauber, istaknuvši da je ovo prilika da se "svi poklonimo" žrtvama nasilja i rata, vojnicima koji su ginuli, i još ginu u raznim oružanim sukobima, ljudima koji su izgubili život u ratnim zbivanjima ili zatočeništvu i onima koji su stradali samo zato što su bili druge vjere ili uvjerenja.

Komemoraciji je u ime hrvatske vlade nazočio pomoćnik ministra branitelja RH Ivan Grujić, a počast svim žrtvama ratova, vladavine nasilja i terora na Mirogoj je došao odati i Branko Borković, "Mladi jastreb", zadnji zapovjednik obrane Vukovara u Domovinskom ratu. Istodobno je, kako je priopćilo njemačko veleposlanstvo, u Splitu njemačka počasna konzulica Sofija Kovačev na groblju Lovrincu položila vijenac na njemačkom groblju, a na gradskom groblju u Valpovu isto je učinio počasni konzul Ivica Škojo.

U Njemačkoj i svim njemačkim predstavništvima u svijetu svake se godine treće nedjelje u studenome obilježava Dan žalosti u počast svim žrtvama ratova i vladavine nasilja i terora. Njemačko vojno groblje na Mirogoju utemeljio je Narodni savez njemačke skrbi o ratnim grobovima, a pravnu osnovu omogućio je njemačko-hrvatski sporazum o ratnim grobovima iz 1996. Prema sporazumu sa zagrebačkom gradskom upravom, groblje je 1994. i 1995. uređeno i opremljeno simboličnim križevima i metalnim pločama na kojima su zapisana imena njemačkih vojnika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter