Dva srebrna odličja rovinjskim likerima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koncem srpnja na adresu rovinjske Tvornice likera Darna stigla su još dva vrijedna priznanja. Nakon velikog prošlogodišnjeg uspjeha na sajmu Wine & Spirits u Las Vegasu i dobivanja zlatne medalje u konkurenciji 2.100 pića za biljni liker Amaro, sličan je scenariji ponovljen i na starom kontinentu.

Na najvećem internacionalnom sajmu vina i alkoholnih pića - International Wine & Spirit Competition (IWSC) u Londonu, dva su rovinjska proizvoda u jakoj konkurenciji sudionika iz čitavog svijeta osvojila dva srebra.

Vrhunski suci Rovinjski Pelinkovac okitio se velikom srebrnom medaljom u kategoriji gorkih likera, dok je Amaro Darna nagrađen srebrom u konkurenciji likera. - Posebno veseli činjenica da su se pića ocjenjivala bez saznanja o njihovom porijeklu.

Konkretno, ovo je ocjenjivanje bilo jedinstveno i po tome što se sastojalo od dvije faze. U prvoj fazi ocjenjivačka je komisija, sastavljena od 300-tinjak vrhunskih, kvalificiranih i jako poznatih sudaca, naslijepo kušala proizvode i ocjenjivala ih.

U drugoj fazi pića s najvišim ocjenama bila su podvrgnuta tehničkim analizama, veli mr. Katerina Latinović, enologinja i vlasnica Darne, te dodaje da je s obzirom da ove godine nije dodijeljeno zlatno odličje u kategoriji likera, srebro Pelinkovca upravo najsjajnije i najviše odličje u toj kategoriji. Uspjeh Tvornice likera koja ove godine obilježava 90. obljetnicu, odnosno Darne koja je na njenom kormilu posljednjih 19 godina nije slučajan.

Jer, kako kaže mr. Latinović koja joj je prije dvije decenije udahnula nov život, plod je to ustrajnog i požrtvovnog rada i ljubavi prema enologiji. - Radi se o iznimno velikom priznanju za Tvornicu likera kojoj je još jedanput i to na međunarodnoj sceni potvrđeno da se ustrajnost na kvaliteti i čuvanju tradicije isplati te se onda i s još većim ponosom promovira ono što u konačnici čini i dio tradicije i kulturne baštine našeg kraja, veli mr. Latinović.

Tvornica likera i njezin najpoznatiji proizvod - Rovinjski pelinkovac, jedan je od brendova grada svete Eufemije. S njegovom proizvodnjom, naime, započelo se daleko 1925. godine kada je destileriju utemeljio Giorgio Benussi i uspješno posluje sve do kraja Drugog svjetskog rata.

Nakon nacionalizacije 1948. godine Tvornica prelazi u sastav Poljoprivredne zadruge Rovinj, potom posluje u sastavu Jadran-turista da bi 1996. godine bila privatizirana i od tada posluje samostalno kao Darna. Uz renomirani Rovinjski pelinkovac, Darna proizvodi još nekoliko izvrsnih likera, među kojima nadaleko poznati čokoladni i jajčani (ovo) liker te Amaro. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter