Dva sindikata parafirala kolektivni, Babić odbio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva reprezentativna sindikata u zdravstvu parafirala su danas novi granski kolektivni ugovor bez Hrvatskog liječničkog sindikata čiji predsjednik Ivica Babić, nezadovoljan ponuđenim ugovorom, 58. dana liječničkog štrajka najavljuje nove sindikalne akcije, unatoč Vladinom uvođenju radne obveze.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je nakon parafiranja da će svaki prekovremeni sat biti evidentiran i plaćen sukladno hrvatskim zakonima i europskoj praksi.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenika Avberšek i čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak, koje su parafirale novi kolektivni ugovor, kažu da nisu dobile sve što su tražile, ali je dio njihovih zahtjeva prihvaćen.

Po riječima Avberšek, novi kolektivni ugovor u zdravstvu stajat će državni proračun dodatnih 300 milijuna kuna.

Ivica Babić ponovio je da neće potpisati predloženi ugovor zbog neprimjerene cijene rada liječnika koja je, tvrdi, niža od one zbog koje je štrajk pokrenut. Upitan za komentar uvođenja radne obaveze, rekao je da je sve to već viđeno, da su liječnici "preživjeli puno toga pa će i ovu socijaldemokratsku vlast".

- Radna obaveza ne znači da ne možemo uručivati otkaze i povlačiti suglasnosti za rad više od 48 sati tjedno. To je igra s vatrom i dolijevanje ulja na vatru, rekao je Babić.

Za nedjelju najavljuje izvanrednu skupštinu Hrvatskog liječničkog sindikata koja će odlučivati o daljnjim sindikalnim potezima.

Vlada uvela radnu obvezu liječnicima

Vlada je danas uvela radnu obvezu bolničkim liječnicima, koji su u štrajku od 18. rujna.

Obrazlažući tu odluku, zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik rekao je na sjednici Vlade da su štrajkom liječnika ugrožena osnovna načela u pružanju zdravstvene zaštite stanovništva i onemogućena redovita, sveobuhvatna, kontinuirana zdravstvena zaštita hrvatskih građana, koja je zajamčena Ustavom i zakonima.

- Budući da je zdravstvena zaštita od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, koja se obavlja kao javna služba, u cilju sprječavanja štetnih posljedica po zdravlje stanovnika uvodi se radna obveza, rekao je Cesarik. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter