Dva pusta - Gulida Grabjar i Visibor Đovani Šantić

Na Mostu priveli Gulidu Grabjar…. (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Na Mostu priveli Gulidu Grabjar…. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Gulida Grabjar i Visibor Đovani Šantić završit će na lomači, takva je presuda maškaranog puka na sjeveru Istre gdje su na Antonju ili blagdan Sv. Antona, priveli čak dva pusta odjednom, krivca za sve zla koja su ih snašla u prethodnoj godini.

Uz slogan "Z Gulidon za boje Jedinstvo" svoju su pusticu na stup srama u naselju Most uz rijeku Mirnu preksinoć već tradicionalno objesile maškare Jedinstvo. Tamo će visjeti sve do Pepelnice, kada će joj presuditi na lomači.

- Nije još ništa kriva, priveli smo je prijevremeno, da ne napravi nedaće koje misli napraviti, povjerio nam je Alen Brženda, predsjednik Jedinstva, jedne od najvećih tradicijskih grupa maškara koja 33 godine objedinjuje mještane iz dvadesetak naselja i sela od Mosta do Prodani i Svetog Donata.

Pusta Visibora Đovanija Šantića privele su tradicijske maškare Štrpeda; Pust, Ćić i Ćićka i objesile ga na stupu kod Društvenog doma u Sv. Duhu. Budući da su maškare Štrpeda ovogodišnji službeni domaćin pusnih svečanosti, dječjom maškaranom matinejom, podizanjem pusta i maskenbalom, u Sv. Duhu su ujedno započeli sadržaji Buzetskog karnevala u koordinaciji Turističke zajednice Buzeta.

- Štrpečke obrambene snage, skraćeno ŠOS, locirale su i uhitile Visibora Đovanija Šantića koji se bavio kriminalnim radnjama; deložacijom siromašnih obitelji iz bogatih kuća. Time su maškare oštećene za nekoliko stotina litara vina, nekoliko desetak kilograma kobasica čak i nekoliko odojaka i gotovih proizvoda od svinje, prenio je navode optužnice Zlatko Zugan iz maškara Štrpeda.

Vladavina maškara na sjeveru Istre trajat će do Pepelnice ili Čiste srijede i početka Korizme. Čitavo će to vrijeme štraconi, zgončari i maškare u belo, tjerati zimu i prizivati proljeće. Svi oni koji žele uroniti u neobičan svijet pučkih običaja koji je česta meta etnoloških, folklorističkih i antropoloških istraživanja, a upravo je na Buzeštini posebno zanimljiv, moći će to učiniti na središnjem događaju Buzetskog karnevala, velikom maškaranom mimohodu Ulicom II. istarske brigade do Trga Fontana, koji će se u Buzetu održati na pusnu nedjelju 15. veljače i okupiti desetak velikih grupa buzetskog područja kao i gostujućih grupa, ukupno oko tisuću maskiranih sudionika s brojnim alegorijskim kolima. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter