Dva psa udomljena, još sedam traži vlasnika

Kuja njemačkog ovčara pronađena u Vodnjanu
Kuja njemačkog ovčara pronađena u Vodnjanu

U redakciju su nam ovih dana stigla dva pisma u kojima se upozorava na pse u skloništu na Kaštijunu koji su tamo 60 dana i ovih dana trebaju biti usmrćeni.

- Vjerna sam čitateljica Glasa Istre, iako već 13 godina živim u Italiji. Ujedno sam i veliki ljubitelj životinja, pogotovo najboljeg čovjekovog prijatelja - psa. U šinteraju u Puli su tri psa, jednom je već istekao period od 60 dana koliko tamo može boraviti, a dvama nedostaje nekoliko dana prije negoli ih usmrte. Nisu jedini kojima treba dom, ali trenutno su oni kojima je najhitniji, rekla nam je ova čitateljica uz molbu da "reklamiramo jadne njuškice" i pokušamo im pronaći dom.

Ponukani pozivom da se psi spase, nazvali smo voditelja skloništa Veterinarske stanice Pula Marija Meščića te od njega doznali dobru vijest - dva psa, crni koji je pronađen na Partizanskom putu i onaj pronađen ispred Mercatora, bit će udomljeni.

- Psima je rok od 60 dana, koliko mogu biti kod nas na čuvanju, već istekao, no budući da je u skloništu bilo mjesta, odlučili smo pričekati s eutanazijom, rekao nam je Meščić.

Na pitanje koliko pasa ima u skloništu odgovorio je da ono ima 11 boksova, a pasa je trenutno devet. Pse su uspjeli, rekao je, udomiti putem internetskih stranica Veterinarske stanice Pula. U rubrici "Sklonište životinja" nalaze se podaci o psima (kada su i gdje nađeni, koje su vrste, imaju li neku posebnu oznaku) te njihove fotografije.

Tako se trenutno u skloništu nalazi pas pronađen 19. rujna u Vodnjanu, a riječ je o čistokrvnoj kuji njemačkog ovčara. Svoju sudbinu čeka i pas pronađen 28. rujna u Valdebeku čiji je vlasnik, prema podacima s čipa, Stipo Maričić te iz skloništa mole da se u stanicu javi on ili netko tko ga poznaje. U Marčanskim Dvorima pronađena je 17. kolovoza mlada kuja staforda, a 4. rujna u Vodnjanu kuja njemačkog ovčara s lancem oko vrata te se traži njen vlasnik. Vlasnika traži i mladi pas s crvenom ogrlicom pronađem 18. rujna u Fažani te dvije kujice pronađene 21. rujna i 3. listopada u Vodnjanu i na Verudi.

Na kraju recimo i to da kada vlasnik pronađe svog psa u skloništu mora komunalnom redaru platiti kaznu od 150 kuna te ga s potvrdom može preuzeti. No, prije toga mora platiti još i 50 kuna po danu koliko je pas bio smješten u skloništu. Na pitanje je li to možda razlog što poneki vlasnici "zaborave" doći po svog ljubimca voditelj skloništa odgovara da im to i nije dobra opcija jer se takav vlasnik, ukoliko se pronađe, prijavljuje Veterinarskoj inspekciji. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter