Dva priznanja za dvije Lare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Magistrica znanosti Lara Baticic iz Presike i studentica Lara Juricic iz Kapelice dobitnice su godišnje nagrade "Roberto i Daniela Giannini", koju Grad Labin, u pocast tragicno preminulim supružnicima, mladim znanstvenicima, dodjeljuje prvi put.

Laureatkinje ce podijeliti fond od 30 tisuca kuna, a priznanje, koje je osmislio umjetnik Renato Percan, bit ce im uruceno na skorašnjoj svecanoj sjednici Gradskog vijeca.

Jedine su se prijavile na natjecaj na kojem su mogli sudjelovati - i to iskljucivo sa znanstvenim radovima - studenti s podrucja grada redovno upisani na visoka ucilišta u Hrvatskoj ili inozemstvu.

Baticic, 29-godišnja znanstvena novakinja s rijeckog Medicinskog fakulteta, konkurirala je magistarskim radom "Klinicka znacajnost odredivanja aktivnosti serumske dipeptidil-peptidaze IV. (DPP IV./CD26) u oboljelih od upalnih bolesti crijeva".

Juricic, koja je nedavno diplomirala na Fakultetu elektrotehnike i racunarstva u Zagrebu, pak, kandidirala se uratkom "Solarni izvor napajanja za bežicni osjetilni cvor".

Gradonacelnik Tulio Demetlika napominje da je povjerenstvo odlucilo nagraditi obje kandidatkinje buduci da je ovo premijerna dodjela pa nije bilo vremena da se utvrde kriteriji vrednovanja radova. Njihova je razrada povjerena clanovima povjerenstva dr. sc. Donatelli Verbanac (biomedicina) i doc. dr. sc. Alfredu Viškovicu (tehnicke znanosti).

- Kada vec odvajamo sredstva za mlade znanstvenike, nagradivat cemo one ciji je rad usmjeren prema razvoju Labinštine. Iduci ce natjecaj, osim toga, biti raspisan pocetkom školske godine, da potencijalnim aspirantima ostavimo dovoljno vremena, najavio je Demetlika.

On je ovom zgodom predsjedavao povjerenstvom za nagradu, no, dogodine ce, istice, ustupiti mjesto - znanstveniku. (I. RADIC)

Lara Baticic: Ulog u doktorsku disertaciju
"Iskreno sam pocašcena nagradom, tim više jer sam poznavala Roberta i Danielu, velike ljude na koje Labin treba biti ponosan", izjavila nam je Lara Baticic, koju smo uhvatili na Medicinskom fakultetu u Rijeci, gdje je zaposlena kao znanstvena novakinja vec šestu godinu. Novac ce, veli, dijelom utrošiti za doktorsku disertaciju, koju završava, te za znanstveno usavršavanje

Lara Juricic: Nagrada ce olakšati praksu u Zürichu

Ova nagrada priznanje je da moj rad ocito nešto vrijedi. Posebno sam ponosna jer je pok. prof. Gannini predavao na FER-u, i to na Zavodu ZESOI, gdje sam imala labos na diplomskom studiju, kaže Lara Juricic. Preko medunarodne studentske organizacije dobila je praksu u Zürichu pa ce joj 15 tisuca kuna nagrade, kako veli, dobro doci da rastereti roditelje s obzirom na visoke švicarske cijene.


Podijeli: Facebook Twiter