Dva požara podmetnuta, treći izazvan burom

U nedjelju ujutro jaka je bura raspirila vatru na starom zgarištu pa je požar zahvatio sijeno na ograđenom pašnjaku (R. SELAN)
U nedjelju ujutro jaka je bura raspirila vatru na starom zgarištu pa je požar zahvatio sijeno na ograđenom pašnjaku (R. SELAN)

Uzrok požara štale u kojemu je 29. studenog u selu Tomažići kod mjesta Santalezi na Labinštini izgorjelo tridesetak životinja je otvoreni plamen, utvrđeno je očevidom policije i inspektora zaštite od požara PU istarske. Materijalna šteta koju su pretrpjeli vlasnici štale i životinja procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna, a policija provodi izvide da bi utvrdila sve okolnosti događaja.

Labinski vatrogasci su i dva dana ranije, odnosno 27. studenog oko 7.30 sati, intervenirali u Tomažićima zbog požara štale u kojoj su se nalazile kokoši, patke koze i ovce u vlasništvu 51-godišnjaka iz Svete Nedelje. Tada su životinje spašene i smještene u štalu koja je planula u ranim jutarnjim satima dva dana kasnije.

Konkretno, u požaru su 29. studenog izgorjele 23 ovce i koze, od kojih su neke bile bređe, a oštećene su dvije obitelji - Kurpejović i Husić. Naime, Husićima je štala potpaljena u srijedu, ali su njihove životinje spašene, a Kurpejovići su ih privremeno, iz solidarnosti, primili u svoju štalu koja se nalazila u šumici mladih hrastova, dvjestotinjak metara od njihove kuće. No, oko 5.30 sati 29. studenog vatra je buknula i na ovoj štali, a premda su vatrogasci i mještani pokušali čim prije ugasiti požar, životinjama nije bilo spasa. U razgovoru s našim novinarom obje obitelji kazale su da ni s kime nisu u zavadi te da sumnjaju na piromana ili neku osobu poremećenog uma.

Labinski vatrogasci su u Tomažićima, u neposrednoj blizini u petak izgorjele štale, zbog požara intervenirali i u nedjelju, 1. prosinca oko 8.45 sati. Očevidom policije i inspektora zaštite od požara, utvrđeno je da je u nedjelju ujutro uslijed jake bure došlo do razbuktavanja vatre s požarišta od 29. prosinca. Raspirena i nošena vjetrom, vatra je u nedjelju zahvatila hrpu od nekoliko stotina kilograma sijena u vlasništvu 49-godišnjaka s područja Svete Nedelje, koje se nalazilo na ograđenom pašnjaku. Taj su požar labinski vatrogasci ugasili oko 10.30 sati, a nastala materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina kuna. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter