Dva posto za kupnju prvog stana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna od mjera kojima je Grad Porec odlucio pokušati ublažiti ucinke gospodarske krize i recesije je subvencioniranje kamata onim obiteljima koje kupuju prvi stan. Nakon što su utvrdeni kriteriji danas je raspisan natjecaj kojim se prikupljaju zahtjevi za subvencioniranje kamata, na temelju kojih ce biti utvrdena lista osoba koje ostvaruju pravo na subvencije. Zahtjeve treba predati na posebnom obrascu (gradska pisarnica ili odjel društvenih djelatnosti) najkasnije do 24. studenog, a u meduvremenu treba prikupiti osam uvjerenja. Tekst natjecaja sa svim detaljima dostupan je na oglasnoj ploci i na web stranicama Grada.

Ukratko, iz gradskog ce proracuna biti s 2 posto subvencionirane kamate po kreditima za kupnju prvog stana, ali ne više od 15.000 kuna godišnje. Kamate ce subvencionirati samo na nove kredite, ne i na reprogramiranje, a preduvjet za realiziranje prava na subvenciju jest da kupac stana zadovolji uvjete za kredit kod jedne od banaka s kojima grad ima ugovore o poslovnoj suradnji (Erste&Steiermarkische Bank, Istarska kreditna banka, Privredna banka i Raiffeisen Bank Austria).

Pravo sudjelovanja na natjecaju imaju samacka domacinstva ili višeclane obitelji, kao i izvanbracni partneri koji žive zajedno najmanje tri godine, ili manje ako imaju zajednicko dijete, koji prvi put kupuju stan. Svaki hrvatski državljanin s prebivalištem u Gradu Porecu može koristiti pravo ako on ili clanovi njegovog obiteljskog domacinstva nisu ranije kupili stan ili kucu u Gradu, nisu vlasnici ili posjednici gradevinskog objekta ili stambenog, stambeno-poslovnog ili poslovnog prostora, niti vlasnici ili posjednici gradevinskog zemljišta u Porecu.

Kriteriji za utvrdivanje liste potencijalnih korisnika su vrijeme prebivanja u Gradu (donosi od dva boda za one koji su u Porecu do pet godina, odnosno 10 bodova za one koji u njemu žive više od 21 godine) te stambeni status (od 5 do 15 bodova, ovisno o tome žive li s roditeljima u odgovarajucem ili neodgovarajucem stanu ili kuci, odnosno jesu li podstanari sa slobodno ugovorenom najamninom).


Podijeli: Facebook Twiter