Dva performansa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nastavku ovoljetnog ciklusa izložbi studija Golo brdo s dva intimisticka performansa predstavio se dubrovacki umjetnik Slaven Tolj.

Prvi, naslovljen "Priroda i društvo", predstavljen je videoprojekcijom. Vezan je za njegovu intimnu pricu, kojom se riješio jedne životne situacije koja ga podsvjesno kopkala. Tolj je naime u obiteljsko naslijede dobio tek jelenje rogove, koje mu je ostavio djed. U nastojanju da se riješi i tog balasta, nastojao ih je na performansu izvedenom u zagrebackom Muzeju suvremene umjetnosti uništiti. Pritom je ugrozio i vlastito zdravlje. Rogove je naime pricvrstio na glavu te se zaletio u zid. Naravno, nastradala je tek žbuka, a Tolj je uporan u svojoj namjeri ozlijedio kicmu.

Rabeci eksplicitnu tematiku Tolj se ne libi ni teme suicida. Tako je naslovio i performans uživo koji je takoder izveo na Golom brdu. Naime, u usta je istodobno utrpao cetiri kutije žvakacih guma, koje je s mukom prožvakao i potom ispljunuo. Time je artikulirao svoj odnos prema konzumerizmu i stanju u društvu, koje ljude dovodi u životne situacije iz kojih ne vide izlaz.

S ova dva intimisticka performansa Tolj se predstavio brojnim ljubiteljima avangardne umjetnosti, koji se svakog ljeta nekoliko puta okupljaju na Golom brdu. U sezoni godišnjih odmora ovaj su se put, zbog Tolja i razmjene mišljenja na platou uz studije obitelji Brajnovic, okupili umjetnici ne samo iz Istre, vec i Rijeke, Zagreba te iz inozemstva.

Tolj svoja umjetnicka stajališta izražava i vodeci art radionicu Lazareti, u kojoj organizira izložbe, performanse, projekcije, koncerte i umjetnicke prezentacije, nastojeci repertoarom i vlastitim djelovanjem zadržati u Dubrovniku opstojnost ugrožene duhovnosti.


Podijeli: Facebook Twiter