Dva ozlijedena u sudaru broda i kita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Australski spasilacki brod sudario se s grbavim kitom u vodama oko Brisbanea, pri cemu su dvije osobe ozlijedene, objavile su pomorske vlasti u ponedjeljak.

Do nesrece je došlo kada je brod, dug deset metara i s cetiri osobe u posadi, krenuo u pomoc drugom unesrecenom brodu. Blizu otoka North Stradbroke udario je u kita.

"Kad smo se spuštali niz val odozdo se pojavio kit", izjavio je novinarima Tony Hawkins, zamjenik celnika spasilacke službe na moru države Queenslanda. "Došlo je do najvece štete koju sam vidio u 30-godišnjoj karijeri, a racun za popravak mogao bi doseci 70.000 do 100.000 dolara. Srecom nitko nije poginuo ili je teško ozlijeden", dodao je on.

Trup broda pretrpio je veliko oštecenje, ali ga je posada uspjela spasiti od potonuca. Jednom je clanu posade išcašeno rame, a drugi je ozlijedio lice.

Grbavi kitovi sele se svake godine duž istocne obale Australije u lipnju i srpnju, kad napuštaju Antarktik da bi došli do mirnijih voda u suptropskoj klimi na sjeveru Queenslanda. Vracaju se od rujna do studenoga. Nije poznato kako je u sudaru prošao grbavi kit, koji inace naraste od 12 do 16 metara u duljinu i teži oko 35 tona.


Podijeli: Facebook Twiter