Dva nova luksuzna ljetovališta u Rapcu


Za manje od mjesec dana, prema najavama iz Valamar Riviere, otvaraju se dva luksuzna ljetovališta u Rapcu, na 15 hektara nekadašnjeg turističkog naselja Girandella. Gradilište je otvoreno lani u listopadu i u relativno kratkom roku na rekonstruiranim hotelima, pansionima i vilama - prvi su izgrađeni 1969., a obnovljeni 80-ih godina - uz izgradnju niza novih objekata, na Girandelli nastaju dva luksuzna resorta.

Family Life Bellevue Resort i Valamar Girandella Resort imat će 764 smještajne jedinice, samo 30-40 više nego dosad, i moći će primiti oko 2.700 gostiju. Najveći ovogodišnji projekt Valamara i hrvatskog turizma uopće - investirano je 562 milijuna kuna - zaposlit će oko 630 djelatnika, od čega je čak 350 novih radnih mjesta.

Kuća Valamar za sezonce

- Valamar pri zapošljavanju prednost daje lokalnom stanovništvu, zbog unapređenja autentičnosti usluge i podrške lokalnog gospodarstva. Udio lokalnog stanovništva među zaposlenima lani je u Rapcu iznosio visokih 94 posto, a na razini cijele kompanije 80 posto. Svim našim sezonskim radnicima osiguravamo besplatan smještaj i prehranu, a ove im sezone u Rapcu gradimo Kuću Valamar, koju otvaramo i na Krku, nagodinu i u Dubrovniku. Očekuju ih jednokrevetne i dvokrevetne sobe s kupaonicom, novim namještajem, TV-om i hladnjakom. Na raspolaganju su im i novoopremljena kuhinja, zajednička prostorija i vrt, kaže Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica za razvoj i korporativne poslove u Valamar Rivieri.

Ulažu i u turističku infrastrukturu, dječja igrališta i plaže, nove restorane i barove, biciklističke staze i jedinstven Bike centar u čemu će moći će uživati i lokalno stanovništvo i posjetitelji, jednako kao i Valamarovi gosti. Dograđuju i rabačku šetnicu te grade parkirališta, a naglašavaju i dosadašnji angažman lokalnih tvrtki, počevši od glavnog projektanta ove investicije, Studija 92 iz Rapca, do građevinskih poduzeća i dobavljača opreme iz Istre koja čine polovicu angažiranih na Girandelli.

Željko Kukurin, predsjednik uprave Valamara, više puta je naglasio da će u partnerstvu s dva najveća turoperatora u svijetu, TUI-jem i Rewe grupom, u iduće tri godine u Rabac dovesti više od 100 tisuća gostiju. I to onih platežno moćnijih, jer će cijene smještaja na Girandelli, koja se podiže s dvije i tri na četiri i pet zvjezdica, sada biti do tri puta više. Da investicija otvara novo razdoblje u razvoju Rapca, smatraju svi naši sugovornici.

- Rabac će zasjati u novom ruhu. Stvaraju se nove vrijednosti što će utjecati na strukturu gostiju, novo zapošljavanje, povećanje prihoda i standarda naših građana. S tom investicijom vidim i velik potencijal za ostale lokalne sudionike koji pružaju različite turističke usluge u mjestu. Benefiti su mnogostruki jer se uložena sredstva vraćaju kroz multiplikativne efekte lokalnom gospodarstvu. Festival Rabac Open Air, novi model suradnje Grada, TZ-a i Valamara, poticaj je razvoju kulturnog turizma. Novi festival Labinu donosi novu energiju. Uvjeren sam da će, uz Labin Art Republiku s 15-godišnjom tradicijom, Rabac Open Air biti jedan od najvažnijih glazbeno-scenskih događaja ovog ljeta u Labinu i Rapcu ali i čitavoj Istri, kaže labinski gradonačelnik Tulio Demetlika. (Duška PALIBRK, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter