Dva labinska diva - šoht i Spomenik rudaru borcu od subote osvijetljeni

Rudarski šoht u Labinu (Arhiva)
Rudarski šoht u Labinu (Arhiva)

Obilježava se 95 godina od Labinske republike, povijesnih događaja iz daleke 1921. godine, pa će Labin od sutra do iduće nedjelje, 6. ožujka, biti u posebnom slavljeničkom raspoloženju. Grad Labin i općine Raša, Sveta Nedelja, Kršan i Pićan pripremaju mnoge kulturne i sportske manifestacije. Obljetnički program počeo je 13. veljače judo turnirom i trajat će sve do konca rujna. Labin i njegovi stanovnici preuzeli su na sebe rudarsku povijest i naslijeđenu industrijsku baštinu te su odlučni prenamijeniti je u sadržaje koji će služiti kulturi, turizmu i ukupnom razvoju grada i kraja u cjelini.

Kroz Europu putovima rudara

Rudarska ostavština dodatno će doći do izražaja osvjetljavanjem dva labinska "diva" - rudarskog šohta i Spomenika rudaru borcu. Osvjetljenje će se upaliti istovremeno na oba mjesta sutra u 18 sati i ponavljat će se to svakog dana od 18 do 1 sat iza ponoći, sve do kraja idućeg tjedna. Prvi je ovo korak Grada u tom smjeru jer su već spremni idejni projekti za trajno osvjetljavanje ovih labinskih simbola.

Sutra u 10 sati u Sportskoj dvorani u Labinu počinje rukometni turnir za dječake "Labinska republika", a navečer se u Lamparni, pod pokroviteljstvom Grada i u organizaciji Udruge IKS, održava 6. festival labinskih bendova. U nedjelju je nogometni turnir U9 "Dan rudara" na Gradskom stadionu, dio programa održava se u Raši, u dvorani RKUD-a i bivšem kinu, a u Raši je i komemoracija uz 76. obljetnicu tamošnje rudarske tragedije uz otvorenje izložbe fotografija o Raši.

U ponedjeljak LAG Istočna Istra organizira predavanje na temu "Brendiranje lokalnih proizvoda s naglaskom na rudarsku baštinu", a u utorak, 1. ožujka, položit će se vijenci u spomen rudarima na Gradskom groblju u Labinu, Štrmcu i na Krvovoj placi na Vinežu. Istog dana osnovce će posjetiti pjesnik i rudar Marinko Kovačević, a u 18 sati u labinskom Rock caffeu počinje ekipni turnir uz promociju igre "Kroz Europu putovima rudara".

Bijenale industrijske umjetnosti

Na Dan rudara, 2. ožujka, središnji je događaj - svečana akademija u povodu 95. obljetnice Labinske republike te otvorenje prvog Bijenala industrijske umjetnosti (IAB) u organizaciji Grada i Labin Art Expressa (LAE) na kome će sudjelovati više od 80 vrhunskih suvremenih umjetnika iz cijelog svijeta, a centralni će događaj biti izložba jednog od najvećih umjetnika 20. stoljeća, Josepha Beuysa. Film o životu ovog velikog njemačkog avangardnog umjetnika, teoretičara umjetnosti, kipara i slikara, pod naslovom "Beuys Frames" prikazat će se u kinu Labin u četvrtak, 3. ožujka, od 19 sati (besplatna projekcija). Dan prije je svečano otvorenje Bijenala na labinskom Pijacalu, u nekadašnjim prostorima Istarskih ugljenokopa.

Izložbe, koncerti, pješačenje

Izložbe će biti postavljene i u Gradskoj galeriji, Narodnom muzeju, KuC-u Lamparna, Gradskoj knjižnici, Koncertnoj dvorani Osnovne umjetničke škole Matka Brajše Rašana, Osnovnoj školi Matije Vlačića, Srednjoj školi Mate Blažine, labinskim bankama, tvornicama, na otvorenim prostorima te u holu upravne zgrade TE Plomina u Plomin Luci.

Za učenike 3. razreda osnovnih škola Matije Vlačića i Ive Lole Ribara Grad je organizirao obilazak rudarskih lokacija s vodičima-animatorima iz agencije Istra Inspirit 2. i 3. ožujka. Idućeg petka u Rock caffeu nastupa etno bend Šćike i grupa Nola, a u subotu se organizira pješačenje Kovarskim putovima na relaciji Sv. Martin-Barbići-Donišnica-Raša.

Kovarski meniji u restoranima

U labinskim će se restoranima Velo kafe, Kvarner, Napoli, Dorina, Tomažići, Tina, Stare staze, Riva Plomin, Flanona Vidikovac, Ferali, Due fratelli, Antonio Vozilići, Tutti gusti, Šterna, Placa Nedešćina od sutra do iduće nedjelje nuditi kovarska gastro ponuda po prigodnim cijenama. Tako će se i ugostitelji uključiti u proslavu, prikladno osmišljenim jelovnicima. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter