Dva kilometra divlje gradnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za vikendice kod Savudrije, u Crvenom Vrhu, izgradene iznad molova, po saznanjima inspekcije, izdane su potrebne dozvole. Bespravno je betoniranje obale i 50-ak molova sagradenih ispod vikendaškog naselja u dužini otprilike kilometar i pol.

Najveci problem u provodenju postupka predstavlja dio procedure u kojoj se treba utvrditi pocinitelj, tj. identitet osoba koje su investitori bespravnih objekata, piše u odgovoru glasnogovornice Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uredenja Kate Gojevic na naš upit kada ce gradevinska inspekcija srušiti divlju gradnju na pomorskom dobru u Crvenom Vrhu, o cemu je Glas Istre pisao prošlog tjedna.

Gojevic je napomenula da gradevinska inspekcija ne najavljuje rušenje, vec se medijima šalje obavijest na sam dan pocetka uklanjanja. - U situacijama u kojima se ne uspije utvrditi investitor rješenje se izdaje na nepoznatog pocitnitelja i tada se uklanja na teret državnog proracuna, a buduci da se radi o vrlo nepristupacnom terenu, mogu se ocekivati znatni troškovi. Ova lokacija uvrštena je u plan i program rada gradevinske inspekcije, zakljucila je Gojevic.

Na tom dijelu savudrijske rivijere uzurpacija pomorskog dobra stara je tri-cetiri desetljeca, o cemu smo više puta izvijestili. Lani je iz resornog ministarstva poruceno da se prekršajni postupci protiv pocinitelja ne mogu pokrenuti zbog zastare, te da ce biti obaviješteni Državno odvjetništvo u Bujama i gradevinska inspekcija radi daljnjeg postupanja.

Nažalost, ništa se nije dogodilo, pa i dalje ima svega - nelegalnih gatova, platoa za suncanje, stepenica za prilaz moru, bazena i izvlacilišta za barke. Sve to djelo je mahom stranih vlasnika vikendica koji su na taj nacin privatizirali pomorsko dobro za svoje potrebe.

Nakon clanka u Glasu Istre gradevinska inspekcija isti je dan otišla utvrditi stanje u Crvenom Vrhu, što znaci da su se stvari konacno pomaknule s mrtve tocke.


Podijeli: Facebook Twiter