Dva istarska maslinova ulja medu 15 najboljih na svijetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ovogodišnje izdanje renomiranog svjetskog vodica ekstra djevicanskih maslinovih ulja Flos Olei uvrštena su cak 43 istarska maslinara (od 49 iz Hrvatske), što je najviše dosad.

Medu njima su i proizvodaci dvaju od 15 ulja proglašenih najboljima na svijetu - Giancarlo Zigante iz Livada i Olei BB, odnosno Bosiljka i Duilio Belic iz Rapca. Istra i njeni maslinari u toj su prestižnoj 15-torki vec sedmu godinu.

Po kvaliteti ulja, a time i zastupljenosti u Flos Olei-u 2012, eminentni su ih strucnjaci iz maslinarske braše pozicionirali u sam svjetski vrh, odmah iza Toscane.

Vodic je prezentiran u petak u hotelu i casinou Mulino u Škrilama, na podrucju Grada Buja, gdje su priznanja maslinarima urucili njegov osnivac i izdavac, jedan od najutjecajnijih opinion lidera u branši Marco Oreggia te direktor Turisticke zajednice Istarske županije Denis Ivoševic.



Istom je prigodom premijerno prikazan film OrgOlio Istriano - L'olio d'oliva extravergine (Ponos Istre - Ekstra djevicansko maslinovo ulje), koji su ostvarili županijski TZ i Upravni odjel za turizam te sam Oreggia, u produkciji Rose - Arta iz Kaštelira.

Ovogodišnje izdanje Flos Oleia predstavlja 43 svjetske zemlje i 460 proizvodaca s njihovim najboljim proizvodima koje je izmedu više od tri tisuce vrednovanih uzoraka izabrao panel strucnjaka.

Uspjeh predstavnika Istre pokazuje i cinjenica da ih je 13 postiglo 90 i više od ukupno 100 bodova. Uz spomenute šampione, to su obitelj Ipša iz Livada, Stancija Meneghetti (Izbor) iz Bala, OPG Matteo Belci (Meloto), OPG Chiavalon (Ex Albis), Tonin i OPG Balija iz Vodnjana, OPG Franco Basiaco (Gocce d'oro) iz Buja, Šibiba iz Vodnjana, Uljara Al Torcio iz Strade Kontese (Novigrad), Agrolaguna (Ol Istria) iz Poreca i OPG Brist Olive iz Pule. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter