Dva desetljeca Simpsona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oni su žuti, ali nisu mali vec su mladi. D'oh, oni su Simpsoni ili tocnije The Simpsons, najotkacenija disfunkcionalna obitelj u povijesti televizije, koja na današnji dan slavi 20 godina emitiranja i time postaje najdugotrajnija americka animirana TV serija.

Debeljuškasti pivopija Homer, supruga hrapavog glasa i prava americka kucanica Marge koja sanja o uzbudljivom životu i njihova djeca - vragolasti jezicavi Bart, pametna Lisa i Maggie, mirna beba s dudom u ustima - prvi su se put na televiziji pojavili 19. travnja 1987. u sklopu Tracey Ullman Showa kao kratka parodicna animacija o rastrzanoj obitelji.

Autor Matt Groening ideju je dobio u predvorju ureda Jamesa L. Brooksa koji ga je bio pozvao na dogovor za stvaranje kratke animirane serije temeljene na Groeningovom stripu "Life in Hell". Kada je Groening shvatio da bi stvaranje animirane serije prema njegovom stripu zahtijevalo odricanje od autorskih prava, odlucio je krenuti u drugom smjeru. Na brzinu je skicirao svoju verziju disfunkcionalne obitelji. Likovima je dodijelio imena clanova svoje obitelji, a za svoj lik je izabrao ime Bart što je anagram engleske rijeci brat - derište.

Radnju je smjestio u geografski neodreden gradic koji doduše podsjeca na Portland u Oregonu, gdje je odrastao. Ideja je bila zagolicati tradicionalne obiteljske vrijednosti i moralnu uštogljenost americke TV ponude. The Simpsoni su se pojavili u samostalnom izdanju 17. prosinca 1989. godine - i ušli u legendu. Inteligentno pisana, subverzivno humoristicna, serija ismijava okolinu, ali i samu sebe.


Podijeli: Facebook Twiter