Dva desetljeća Općine Kanfanar

Trg Marka Zelka u Kanfanaru (A. POKRAJAC/CROPIX)
Trg Marka Zelka u Kanfanaru (A. POKRAJAC/CROPIX)

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, održanom u Domu mladih, obilježeni su ne samo Dan općine i blagdan sv. Sofije, zaštitnice Dvigrada, već i 20. obljetnica osnivanja Općine Kanfanar.

Otvarajući sjednicu predsjednik vijeća Marko Jelenić zahvalio je svima koji su u protekla dva desetljeća doprinijeli razvoju Kanfanarštine, posebno svojim prethodnicima Ivanu Puharu, pok. Mariju Pučiću, Sandri Orbanić, Josipu Antončiću i Antonu Modestu, koji je, uz Gracijana Sironića, Marija Červara i Sandra Jurmana, obnašao i dužnost općinskog načelnika.

- U 20 godina dokazali smo da je osnivanje naše općine bilo opravdano te je gotovo nemoguće usporediti Kanfanarštinu prije dva desetljeća i danas. Stoga svima koji žele reformu lokalne samouprava poručujem da je ona nužna, ali ne ukidanjem općina i gradova bez ikakvih kriterija, već na temelju ekonomske logike i rezultata rada, ustvrdio je načelnik Jurman.

Smatra da kanfanarska općina ima jasno izražen identitet. "Prometno smo središte Istre, na našem području djeluju za hrvatske pojmove velika poduzeća, ali i brojni mali poduzetnici. Imamo najveću dosad izgrađenu solarnu elektranu u zemlji i kamenolome od čijeg se kamena gradi po cijelome svijetu. Imamo visoki komunalni i društveni standard te natprosječnu skrb za najmlađe i socijalno potrebite", u kratkim je crtama Jurman skicirao općinu, koju vodi u drugom mandatu.

Jurman je najavio da će Općina i dalje ustrajati na niskom lokalnom poreznom opterećenju, planskim pretpostavkama i infrastrukturnim zahvatima, kojima je i do sada bila poželjna destinacija za gospodarske investicije.

- I u krizi postoji zanimanje za realizaciju značajnih gospodarskih te turističkih projekata na našem području, i znam da nećemo propustiti te šanse. Optimist sam i zato što ćemo u nastojanjima za poboljšanje uvjeta života te realizaciju razvojnih projekata imati punu podršku svih naših gospodarstvenika, ustanova, organizacija civilnog društva, ali i svih žitelja općine, zaključio je Jurman.

Kanfanarcima je u ime Županije čestitke uputila zamjenica župana Giuseppina Rajko. Na svečanoj sjednici prikazan je novi promidžbeni videouradak sa zračnim snimcima Kanfanarštine.

Općina Kanfanar na svojih 60 četvornih kilometara ima 1.540 stanovnika u 22 naselja. U glazbenom dijelu programa nastupio je sastav gunjaca Štrace iz Roča, koji su u Kanfanar donijeli dašak sjeverne Istre.

Plakete za Istragrafiku i Viking

Na sjednici je načelnik Sandro Jurman podijelio ovogodišnja općinska priznanja. Plakete za gospodarska dostignuća dodijeljene su Istragrafici i restoranu Viking, a primili su ih direktor Enis Kancelir i vlasnik Vili Matošević. Malu plaketu za sportska dostignuća dobio je Mauricio Križmanić. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter