Dva desetljeća Obrtničke komore Istarske županije

(A DAGOSTIN)
(A DAGOSTIN)

Obrtnička komora Istarske županije u nazočnosti brojnih obrtnika i uzvanika iz istarskog društveno-političkog života proslavila je preksinoć u sali restorana "Francuz" 20. obljetnicu osnutka.

- Samo zajedno možemo i hoćemo pobijediti krizu, poručio je istarski župan Valter Flego čestitavši prisutnim obrtnicima na hrabrosti te svakodnevnom radu i trudu. Ustvrdivši da je javni sektor uz obrtnike najavio skore izmjene županijskog proračuna kojim će se budžetskim uštedama namaknuti 4,4 milijuna kuna te plasirati u obrtništvo i poduzetništvo, zdravstvo, obrazovanje i projekte prema EU.

Predsjednik OKIŽ Mario Paliska kazao je da obrtnici teško mogu poslovati bez potpore komore koja je osnovana još sredinom 19. stoljeća (Trgovačko-obrtnička komora za Istru osnovana 1850. u Rovinju), obnovljena 1. srpnja 1994. godine, a radom i brojnim aktivnostima potvrdila svoju nužnost do današnjice. Osim redovnih aktivnosti spomenuo je posjećene manifestacije koje organizira OKIŽ kao što su Obrtnički sajam Istre, Gastro okusi te Istra gourmet tour kao i odličnu suradnju s institucijama.

- Daleko je to od idealnog stanja s obzirom da je od 2009. godine ugašeno 1.600 obrta s 2.500 radnih mjesta, ali vjerujem da je taj pad okončan, zaključio je Paliska. Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić osvrnuo se na lokalnu situaciju spomenuvši da je pazinsku industriju propalu devedesetih godina zamijenilo malo i srednje poduzetništvo, ljudi koji su "uzeli sudbinu u svoje ruke", ali da predstoji osnaživanje obrta koji u 60 posto slučajeva nemaju nijednog zaposlenog. Pulski gradonačelnik Boris Miletić je kazao da Istra ne bi bila među najrazvijenijim regijama bez marljivosti ovdašnjih obrtnika te da je Istra dobar brend zbog solidarnosti među gospodarstvenicima i zajedništva.

- Mali ste, ali jaki i moćni, pa se nećete morat spajati s drugim komorama, poručio je potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Ivan Obad spomenuvši mogućnost udruživanja nekih gradskih udruženja.

Izrazio je potpuno nezadovoljstvo politikom zanemarivanja obrta od strane ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa poručivši da "neće ni taj ministar dovijeka trajat", a osvrnuvši se na gospodarsku situaciju kazao je da se "brod zaustavio i neće više tonut" na što mu je publika spontano zapljeskala. Predstojnik Ureda državne uprave u Istarskoj županiji Draženko Janjušević zahvalio obrtnicima za sve što su dali gospodarskom životu Istre, predsjednik koparske obrtničke komore Slavko Vižintin darovao je prigodni dar OKIŽ-u, dok je Alida Perkov iz Hrvatske gospodarske komore podružnica Pula dala pregled povijesti gospodarskog udruživanja u Istri. Nakon glazbenih točaka vokalne skupine Rožice iz pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile uslijedilo je predstavljanje monografije "Obrtništvo u lstri" koju je predstavio urednik Asim Čabaravdić.

- U radu nam je temeljna ideja vodilja bila da riječima i fotografijama, mozaično po poglavljima, prikažemo razvojni put obrtništva u Istri od početaka do danas, kazao je urednik zanimljive, tople i sadržajne monografije čiji su još autori Eros Sorić i Alida Perkov. Uslijedila je dodjela nagrada i priznanja komore. Zahvalnice za uspješnu suradnju s komorom dobila je Lokalna akcijska grupa Središnje Istre, a preuzela voditeljica LAG-a Iva Jekić.

Zahvalnicu za uspješan rad u komorskom sustavu dobio je umirovljeni obrtnik iz Ročkog polja, dugogodišnji vlasnik obrta za prijevoz tereta, Guerino Glavić. Posebno priznanje Obrtničke komore Istarske županije za doprinos obrtništvu i radu komore dobio je Željko Šperanda iz Pazina, vlasnik obrta za organizaciju glazbenih događanja "Sweet home shows" te organizator općedruštvenih manifestacija.

Povelju za postignuća uglednom, časnom i uspješnom obrtniku "Istarske zlatne ruke" dodijeljena je vlasniku obrta za proizvodnju keramičkih proizvoda "Merania" Masimu Jenkelu iz Labina koji od 1993. godine proizvodi poznate keramičke suvenire. Najvišu nagradu - povelju s plaketom za postignuća "Istarske zlatne ruke" dodijeljena je Enricu Cernecci iz Rovinja, vlasniku Poljoprivredno-trgovačkog obrta "RIKO" za izuzetan doprinos istarskom obrtništvu. Cerneca se zahvalio u ime laureata naglasivši da su za uspješan obrtnički rad zaslužne ponajviše obitelji obrtnika, radnici, ali i suradnja s Obrtničkom komorom, lokalnim i državnim institucijama te medijima. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter