Dva desetljeća novigradskog TZ-a

Više od 20 priznanja za 20 godina rada (M. DAMJAN)
Više od 20 priznanja za 20 godina rada (M. DAMJAN)

Prva turistička zajednica mjesta u Hrvatskoj osnovana je u Novigradu 31. srpnja 1992., a sadašnje vodstvo proslavilo je danas 20 godina djelovanja i dodijelilo nagrade zaslužnim građanima među kojima se najviše spominjalo ime preminulog direktora TZ-a Elija Poropata.

- Elio je prvi uspio registrirati turističku zajednicu mjesta. Hvala ti za sve to i za sve što si napravio za novigradski turizam, rekao je gradonačelnik Anteo Milos na dodjeli priznanja u hotelu Nautica.

Denis Ivošević, direktor TZ-a Istre, pohvalio je gostoljubivost ovdašnjih građana te istaknuo da budućnost leži u elektroničkoj komunikaciji, a zadaće turističkog društva danas su drugačije negoli prije 20 godina.

- Domaći su turisti nekad činili većinu, rekla je direktorica TZ-a Novigrad Vesna Ferenac Ferenac i dodala da se to promijenilo u 21. stoljeću. Dok prvi registrirani podaci o broju noćenja prije pola stoljeća u Novigradu ne broje više od 93 tisuće noćenja, Novigrad je ovog ljeta dostigao milijunto noćenje. Uz jubilarnu obljetnicu, Ferenac je istaknula i prvu nagradu Plavi cvijet (srebrni) koja je dodijeljena Novigradu u kategoriji primorskih gradova u kojima živi od tri do deset tisuća stanovnika.

- Između dva turistička giganta, Umaga i Poreča, Novigradu je trebalo puno godina da ih dostigne, ali sada možemo reći da smo u rangu turističkih mjesta, rekao je jedan od najstarijih dobitnika priznanja i nekadašnji voditelj Turističkog društva Bruno Jurišević. Prošao je sva radna mjesta u turizmu, a karijeru počeo kao prvi kvalificirani ugostiteljski radnik u Novigradu prije više od pola stoljeća.

- Čak i ako nije, gost je uvijek u pravu, a na licu je najvažnije nositi osmijeh, Juriševićev je savjet svim turističkim radnicima (M. DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter