Dva dana žalosti u Argentini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez proglasila je dvodnevnu žalost zbog nesrece prigradskog vlaka u Buenos Airesu u kojoj je poginulo 50 osoba, a prema zadnjim podacima hitne medicinske službe broj ozlijedenih narastao je na 703, prenose u cetvrtak argentinski mediji.

Vlak na liniji od zapadnog predgrada Buenos Airesa prema središtu prevozio je oko 2.000 putnika u srijedu kada je bez kocenja uletio u postaju Once i udario u odbojnik, pokazale su snimke nadzornih kamera.

Vlasti su objavile da je broj poginulih s 49 porastao na 50 u tragediji u glavnome gradu Argentine, jer je jedna osoba podlegla zadobivenim ozljedama, pišu dnevnici u internetskom izdanju.

Argentinski listovi pišu da je uzrok nesrece dotrajalost željeznicke opreme i manjak ulaganja te da su koncesionari godinama obecavali ulaganja koja nisu ispunili.

Zbog nedostatnih ulaganja i kašnjenja u izvedbi radova, linija Sarmiento je iz 50-ih godina prošlog stoljeca, a vlakovi su stariji od 50 godina dok je signalni i sigurnosni sustav nedjelotvoran, piše list Clarin.

Tvrtka TBA, privatni kocensionar koji upravlja vlakovima, tvrdi da je ulagala više od drugih operatera u modernizaciju opreme i razmatra "ljudsku pogrešku" kao moguci razlog nesrece.

Nesreca na postaji Once treca je najveca željeznicka nesreca u povijesti Argentine. Godine 1970. 200 je osoba poginulo pri sudaru dviju kompozicija kod Tigtre. Godine 1978. u naletu vlaka na kamion kod mjesta Santa Fe poginulo je 55 osoba, a 56 je bilo ozlijedeno.

Spasilackim ekipama trebalo je cetiri sata da oslobode žrtve stiješnjene izmedu dvaju prvih vagona jer se jedan zabio šest metara u prethodni vagon, objavili su.

Linija Sarmiento duga je 70 km i preveze oko 500.000 osoba na dan. U rujnu je u nesreci na toj liniji poginulo devet osoba pri naletu vlaka na autobus na željeznickom prijelazu.


Podijeli: Facebook Twiter