Dva dana sirovih strasti u kaštelu Morosini-Grimani

Tribina u Rojcu (N. S.)
Tribina u Rojcu (N. S.)

Festivalom sira zatvara se ljetna festivalska sezona u Svetvinčentu, a ovo malo mjesto u srcu Istre postaje okupljalište najboljih sirara iz regije, ali i šire te svih zaljubljenika u sir i ostalih gastronomada. Festival će se održati u subotu i nedjelju uz popularne popratne manifestacije "Mrkat istrijanskega dela", izbor Naj koze, a prvi put će se održati Smotra ovce, koja je na rasporedu u nedjelju u 16 sati.

Koza s najvećim cicama i naj prč

Posjetitelji će moći uživati u sirevima dva dana, u vremenu od 11 do 19 sati unutar zidina kaštela, potom glasati za "najsirara", čije će proglašenje biti u nedjelju u 18 sati i osvojiti tri kilograma sira i skutu na nagradnom natječaju koji će biti objavljen na facebook stranici festivala sira. Na Placi ispred Kaštela u oba će se dana održavati 13. "Mrkat istrijanskega dela" gdje će posjetitelji i ove godine moći uživati u autohtonim istarskim proizvodima i starim zanatima. Ove godine festival sira puni 18 godina, pa će za tu priliku Villa Soši napraviti rođendansku tortu u kojoj će uživati kozari i sudionici radionice Ex tempore. I ove se godine bira "naj koza" u nekoliko kategorija: najizvornija koza, najsimpatičnija koza, koza s najvećim cicama, naj prč te koza miss Istre.

Osim smotre i natjecanje u šišanju ovaca

Na 1. smotru ovce pozvani su svi uzgajivači ovaca, za sada je potvrđen nastup 50 grla te će se one birati i ocjenjivati u nekoliko kategorija. Jedna od zanimljivosti ove smotre je i natjecanje u šišanju ovaca. U programu će moći uživati i najmlađi pa ih tako u subotu u 15 sati očekuje radionica izrade pljukanaca sa sirom pod stručnim vodstvom Ville Soši, a u 17 sati u sklopu izbora "naj koze" radionica Ex tempore za djecu od dvije do 15 godina gdje će mališani crtati na temu koze, a najbolji će radovi biti nagrađeni.

U nedjelju u 16 sati  bit će upriličen dramski prikaz i kreativna radionica u realizaciji udruge Birikina. Posjetitelje će na manifestaciji u oba dana animirati neobičan muzički dvojac na štulama Šik Šok, a posljednjeg dana festivala posjetitelje će zabavljati Klapa Contra i Klapa Škerac. Organizatori 6. festivala sira su Općina Svetvinčenat, Turistička zajednica Općine Svetvinčenat te Zadruga Dva roga, dok je pokrovitelj festivala Istarska županija.

Međunarodni štih

Predstavnici Zadruge Dva Roga trenutno su u pregovorima sa Slow Food organizacijom koja je organizator svjetskog festivala sira u mjestu Bra u Italiji te bi Festival sira od sljedeće godine mogao dobiti svjetski karakter. I ove se godine očekuje oko 5.000 posjetitelja, a zahvaljujući zanimljivom programu namijenjenom svim dobnim skupinama Svetvinčenat je jedna od nezaobilaznih destinacija ovog vikenda. (L. SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter