Dva dana bez vode

Sinkovići, bager kod vodovodne cijevi (D. ŠTIFANIĆ)
Sinkovići, bager kod vodovodne cijevi (D. ŠTIFANIĆ)

U subotu poslijepodne počela se vraćati voda u domove tisuća stanovnika na potezu od Barbana do Ližnjana koji su u petak u ranim jutarnjim satima ostali bez vode zbog puknuća cijevi na magistralnom vodu Rakonek-Pula.

Do loma cijevi promjera pola metra došlo je kod mjesta Sankovići na privatnoj parceli, a kvar je odmah uočen zahvaljujući sustavu daljinskog praćenja. Dotok vode iz rezervoara Prnjani odmah je prekinut da ne bi došlo do većih gubitaka sada, u vrijeme redukcija i suša, toliko vrijedne vode.

Od načelnika općine Barban Denisa Kontošića doznajemo da je na tom području tek jedan dio naselja bio bez vode i to samo nekoliko sati, jer se dobar dio općine snabdijeva iz vodospreme Gočan.

- Koliko znam, mještani pojedinih naselja u subotu su ostali tek jedno kraće vrijeme bez vode, jer je nakon popravka cijevi uslijedilo ispiranje, a onda se u subotu poslijepodne voda polako počela vraćati u sustav. Ovakve izvanredne situacije su uvijek moguće, a i radi se o cijevi staroj 50 godina koja je vjerojatno pukla uslijed slijeganja terena, kazao je Kontošić.

Najviše su ovim kvarom bili pogođeni žitelji općine Marčana, Grada Vodnjana, te naselja Valtura i Muntić u općini Ližnjan koji su bez vode bili od sedam sati ujutro u petak do poslijepodneva ili sve do 20 sati navečer u subotu.

Zbog dugotrajnog prekida opskrbe vodom, Vodovod je organizirao cisternu za kritična područja, a za raspored se brinuo dispečer prema zahtjevima građana. Tako su tijekom subote za Grad Vodnjan vodu dovozile cisterne iz Pule koje su bile na parkiralištu preko puta bivše tvornice cipela, i u Galižani kod škole.

Mještani drugih naselja snalazili su se kako su znali, pa su tako mnogi kupovali vodu za piće, punili kante s vodom u Puli kod prijatelja i rođaka ili za druge potrebe koristili vodu iz šterni.

Budući da je riječ je o velikom sustavu, objasnili su nam u Vodovodu, proces ponovnog punjenja cjevovoda traje dugo, pa su pojedina mjesta i tokom nedjelje povremeno imala slabiji pritisak vode. (Patricija SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter