DUZS: Zbog poplava i vojska u pripravnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog najavljenog novog vodnog vala rijeke Save te iznimno otežanog prihvata njezinih pritoka, poduzimaju se mjere za obranu od poplava. Stanje je najteže u Sisačko-moslavačkoj županiji, a u slučaju potrebe bit će organizirana i djelomična evakuacija stanovništva te je u pripravnost pozvano i tisuću pripadnika Hrvatske vojske, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

S obzirom na veliku zapunjenost riječnih korita i prirodnih retencija (poplavljenih područja) – Lonjskog i Odranskog polja, Hrvatske vode izvijestile su da će biti iznimno otežan prihvat velikih voda rijeke Save i njezinih pritoka, zbog čega bi mogao biti ugrožen sustav obrane od poplava na slivu Save.

DUZS je stoga Ministarstvu obrane uputio zahtjev za stavljanjem u pripravnost, uz postojeće snage, još 1.000 pripadnika namjenski organiziranih snaga Hrvatske vojske, kao dodatne snage u obrani od poplave.

Osigurane su i dodatne vreće za pijesak, koje će biti distribuirane na lokacije koje odrede Hrvatske vode. U cilju pravodobne zaštite stanovništva i imovine, sukladno procjeni i potrebama, bit će organizirana djelomična evakuacija stanovništva, kažu u DUSZ-u.

Po prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, sutra i prekosutra (17./18. veljače) predviđaju se veće količine oborina u Sloveniji, koje će uvjetovati porast vodostaja Save i utjecati na plavljenje okolnih područja.

Stožer za zaštitu i spašavanje RH na današnjoj je sjednici prihvatio mišljenje Hrvatskih voda vezano uz plansko uklanjanje dijela nasipa i kontroliranog rasterećenja retencija u svrhu minimiziranja štete po okolno stanovništvo.

Stožer je utvrdio i daljnje aktivnosti nadležnih službi, pripravnost i raspored operativnih snaga, koje će na terenu djelovati sve dok za tim postoji potreba. (Hina)

Sisačko područje najugroženije

Na poplavom ugroženo područje u općini Lekenik u večernjim satima žurno je upućeno dodatnih sto pripadnika Oružanih snaga (OS RH), priopćeno je noćas iz Ministarstva obrane.

Zbog prijetnje zaobalnih voda u selu Dužice, a temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje, žurno je upućeno stotinu dodatnih pripadnika OS koji imaju zadaću izgraditi nasip duž prometnice kako bi se spriječilo prodiranje vode.

Iako je vodostaj Kupe u opadanju, stručnjaci Hrvatskih voda tvrde kako za naselja u sisačkom Pokuplju sada najveću opasnost predstavljaju zaobalne vode, koje su i nadalje u porastu. To se posebno odnosi na sisačka prigradska naselja Žabno, Staro Pračno i Stara Drenčina.

MORH navodi i da je jučer tijekom poslijepodnevnih sati angažirana jedna poljska kuhinja koja je u mjestu Letovanić pripremala objed za sve sudionike akcije obrane od poplava, a kao mjera predostrožnosti izvršeno je premještanje dvije amfibije iz vojarne "Kamensko" u Karlovcu u vojarnu "Petrinja" kako bi bile bliže području ugroženom poplavama te bi mogle lakše intervenirati u slučaju potrebe.

Pripadnici Oružanih snaga stalno prate stanje vodostaja na području ugroženom poplavama i u suradnji s nadležnim službama na terenu ostaju u pripravnosti intervenirati u slučaju ugroze na novim lokacijama, stoji u priopćenju.

Na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje, u četvrtak je poslana prva skupina od 100 vojnika koja je bila angažirana na području naselja Letovanić i Žažina u općini Lekenik, a u petak je angažirano 300 vojnika koji su intenzivno radili na podizanju nasipa u naseljima Žažina, Letovanić, Stari Brod i Staro Pračno. Jutros je u pomoć mještanima stiglo i dodatnih 127 pripadnika Oružanih snaga, a poplavom ugrožena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji danas je obišao i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Drago Lovrić. (Hina)

Vatrogasci brane kuće na području rijeke Odre

Na velikogoričkom području i dalje traje borba s poplavama, posebno na području vodotoka rijeke Odre koja se od Valeševca počela vraćati prema Čičkoj Poljani, gdje vatrogasci brane kuće, a stanovništvo je u pripravnosti.

Tridesetak pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava na tom području postavljaju vreće za obranu najugroženijih kuća, ali stanje još uvijek nije alarmantno, doznaje se od zapovjednika Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josipa Novosela.

Zasad je najugroženije područje općine Orle i sela Čička Poljana jer je velečevečko polje puno vode, koja ne otječe prema Kupi već se vraća natrag.

Stanovništvo nije evakuirano, ali Stožer za zaštitu i spašavanje upozorava mještane da budu u pripravnosti. (Hina, M. PIŠKOR/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter