DUZS poziva mještane poplavljenih sela na procjenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić pozvao je jutros stanovništvo poplavljenih sela u županjskoj Posavini da dođu do svojih kuća i sudjeluju u procjeni šteta, koje su pretrpjeli nakon što je Sava kod Rajevog Sela i Račinovaca 17. svibnja probila nasipe i poplavila to područje.

"Čini mi se da imamo još uvijek dosta kuća u koje ljudi ne dolaze iz nekog razloga, a trebali bi jer bez njihove nazočnosti ne možemo obaviti popis i procjenu štete", kazao je Perinić. Napomenuo je da se, nakon što se štete popišu i procijene, prilazi čišćenju i pranju, a potom i isušivanju stradalih kuća nakon čega slijedi opremanje novim pokućstvom.

Naveo je da je trenutačno ekipama na terenu na raspolaganju tristotinjak isušivača vlage iz stambenih prostora koji su bili poplavljeni. S tim brojem isušivača proces isušivanja potrajao bi i dva mjeseca pa se radi na nabavi dodatnih uređaja za isušivanje iz međunarodne pomoći i interventne državne nabave, a kako bi se taj rok što više skratio.

"I dalje smo koncentrirani na završetak operativnih radnji u svrhu omogućavanja početka grubog čišćenja i normalizacije života. Treba znati da je riječ o opsežnom poslu jer su štete ogromne. I Ministarstvo zaštite okoliša uključilo se sa svojim kooperantima da bi se otpad što prije razvrstao i odvezao na za to predviđena odlagališta", rekao je Perinić.

Najavio je kako će danas biti za promet otvoren pontonski most koji je vojska postavila preko kanala Teča u Savskoj ulici u Račinovcima.

Most preko kanala Teča srušile su nabujale savske vode nakon što je 17. svibnja kod Račinovaca Sava probila nasip te je od tada taj dio Račinovaca, iza mosta prema nasipu, bio prometno odsječen i do njega se moglo jedino čamcem. Sada će se omogućiti da i u taj dio, koji se još uvijek dijelom nalazi pod vodom, uđu ekipe za sanaciju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter