Dužnicima u francima odšteta od 3.000 eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski su sudovi u prvostupanjskim presudama išli na ruku dužnicima koji otplacuju kredite u švicarskim francima, te se u jednom od cetiri spora visina odštete penje na tri tisuce eura. Tamošnji je sud naime zauzeo stav da su nezakonite odredbe ugovora o kreditima po kojima banka može visinu kamate odredivati u skladu s poslovnom politikom banke.

U hrvatskoj udruzi Franak, koja se povezuje sa srodnim udrugama u regiji medu kojima je i srbijanska Efektiva, ocjenjuju da je to ohrabrujuca informacija za klijente banaka u Hrvatskoj, odnosno za kolektivnu tužbu koju je Udruga Franak, zajedno s Društvom Potrošac, podnijela protiv osam hrvatskih banaka.

Prema rijecima Tomislava Prpica iz Franka, tužba je podnesena po dvije osnove, proizvoljnog mijenjanja kamata (koje su se primjerice našle na meti suda u Srbiji), te nedopuštene primjene valutne klauzule u CHF. Prpic veli da su ove presude u Srbiji dobar putokaz i za hrvatski slucaj, jer iako je rijec o pojedinacnim presudama, temelji tužbi u principu su slicni.

Petra Rodik iz Franka takoder je potvrdila da su u kontaktu sa srbijanskim kolegama, no, dodaje, ovdje je rijec tek o prvostupanjskoj presudi koja dakle nije pravomocna, banke su se na nju vec žalile, pa tek treba vidjeti kako ce sve završiti. Tužba pak koju je podnio Franak je kolektivna, iako je, napominje Rodik, pravni temelj slican.

- Radi se medu ostalim o tome da banke promjenjive kamate mijenjaju jednostranom odlukom gdje sve rizike prebacuju na klijente, istice Rodik, dodajuci da se još ne može govoriti hoce li i na koji nacin biti obešteceni hrvatski klijenti. - Naš je zahtjev da se to, ukoliko sud presudi u našu korist, automatski regulira, no prije no presuda bude donesena, ne može se više reci, kaže Rodik. (A. DRAGOJEVIC MIJATOVIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter