Dužni državi: Thompson 1,7 milijuna, a Jelena Rozga 500.000 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako ne pobije nalaze Porezne uprave, Marko Perković Thompson morat će državi platiti gotovo milijun i 700 tisuća kuna poreza na dohodak za 2007. i 2010. godinu. Poreznici, kako smo doznali, u svom nalazu smatraju da je Perković u 2007. godini ostvario tri milijuna i 90 tisuća kuna dohotka koji nije prijavio i na koji nije platio porez, te još 194 tisuće u 2010. godini. Na to mu se u rješenju spremaju razrezati 1,6 milijuna kuna poreza ukoliko ovaj put ne donese uvjerljivije dokaze o porijeklu svoje imovine.

Uz to, poreznici su nadzirali i njegovu kolegicu Jelenu Rozgu i u tri su godine, 2009., 2010. i 2011., utvrdili dva milijuna i sto tisuća kuna neprijavljenog dohotka, pa bi i ona mogla dugovati više od pola milijuna kuna poreza ako se konačno ne odluči razgovarati s poreznicima, što je dosad izbjegavala, i ponudi im dokaze o stjecanju te imovine.

Što se tiče Perkovića, poreznici su do najvećeg dijela novoutvrđenog dohotka došli istražujući 450 tisuća eura vrijednu kupnju nekretnine u ulici Kameniti stol. Istu su stvar poreznici istraživali i prije godinu dana, a ni u ponovljenom nalazu ne prihvaćaju nijedan dokaz koji im je Thompson ponudio.

Kod Rozge je situacija jednostavnija, no nije se odazvala na dva poziva da Poreznoj upravi objasni svoj dohodak. Uvidom u njezine račune poreznici su ustanovili da je u 2009. godini platila 50,2 tisuće kuna poreza na autorska prava i isporuke umjetničkih djela, što odgovora dohotku od 182 tisuće kuna. Međutim, promet po njezinom žiro računu u toj je godini bio 346 tisuća kuna, pa je novoutvrđeni dohodak 163 tisuće kuna. U nizu nepravilnosti razlika je u prošloj godini najveća: Rozga je platila porez od 234 tisuće kuna, što znači da je državi platila obveze na 854 tisuće kuna. S druge strane, promet po njezinom žiro računu bio je 1,665 milijuna kuna, pa je novoutvrđeni dohodak 811 tisuća kuna. Tako je porezna utvrdila novi dohodak u visini od 2,1 milijun kuna u tri godine i na njega će obračunati porez ukoliko Rozga u prigovoru na taj nalaz ne da uvjerljive dokaze za stjecanje te vrijednosti.

Sportskom direktoru Dinama Zoranu Mamiću Porezna uprava je izdala rješenje po kojem mora platiti više od milijun kuna poreza, ali u tom je slučaju pokrenut upravni spor. No, Marko Grubnić, poznatiji kao Modni Mačak, Poreznoj upravi objasnio je da je sredstva čije porijeklo istražuju dobio od oca, a njegov je otac poreznicima opravdao izvore, pa je slučaj zatvoren. (Jagoda MARIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE


Podijeli: Facebook Twiter