Duži zimski praznici: Kamo s djecom koja ne skijaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zimski ce praznici, koji pocinju 27. prosinca, u nekim županijama biti duži, a u nekima kraci. Za one škole u kojima je obrazovna godina pocela 5. rujna, a tako je odlucila Istarska županija, zimski ce praznici trajati tri tjedna, dakle sve do 13. sijecnja.

Razlog za trotjedne praznike su svakako bili poluprazni razredi jer su djeca odlazila na snijeg s roditeljima u jeftinijem terminu buduci da je cijena oko Nove godine bila za mnoge nedostižna. Ravnatelji škola i razrednici išli su na ruku djeci i prešutno odobravali roditeljske ili lijecnicke ispricnice o iznenadnim obiteljskim neprilikama ili bolestima. Od ove godine to više nece biti potrebno.



Odluka da se djeca pošalju u školu pri temperaturama od 30 stupnjeva Celzija za neke je roditelje bila diskutabilna. No, opravdana je tzv. skijaškim tjednom i uz objašnjenje da ce roditelji imati mogucnost da u dodatnom terminu odvedu djecu na skijanje po znatno nižim cijenama, a ne kao što je posljednjih godina bila praksa u prvom tjednu sijecnja, kada su cijene (naj)više.

Danas, pak, kada su temperature niže i kada se približava vrijeme zimskih radosti, cini se da su svi zadovoljni.

Mladahni se skijaši vesele snijegu, a roditelji nižim cijenama. U turistickim agencijama ocekuju i pojacan interes te bolju prodaju zimovanja, a simpatican je, ali takoder i tocan, bio komentar školskog kucnog majstora koji je konstatirao da ce se uštedjeti i na grijanju.

Dugogodišnja tradicija skijanja na Poluotoku

Po mišljenju Marka Ugrina, dopredsjednika Zbora ucitelja i trenera skijanja Istre te voditelja aktivnosti škole skijanja Skijaškog kluba Rovinj, odluka da se produže zimski praznici bila je - pun pogodak.

- Istra ima dugogodišnju tradiciju skijanja, koja zapocinje osamdesetih godina prošlog stoljeca, kada mnoge radne organizacije za svoje uposlenike organiziraju zimovanja. Tada i pocinje ono što posljednjih godina nazivamo istarskim skijaškim boomom.

Tom iznimnom interesu primoraca za snježnim radostima ne treba se cuditi jer zimsko je doba, za razliku od ljeta, kada smo svi raštrkani na sve strane i okupirani poslom, upravo idealno da su obitelji na okupu, kaže Ugrin i dodaje da je upravo skijaški tjedan onaj u kojemu se obitelji intenzivno druže.

- Egzaktne podatke o tome je li i u kojem postotku povecan interes za skijanjem, još uvijek ne znam, ali ono u što sam siguran jest da je pred skijašima vrijeme priprema. Dakle, pomalo bi trebalo poceti s laganijim šetnjama i vožnjom bicikla, a to mjesec dana prije zimovanja intenzivirati, preporuca Ugrin, jedan od devet licenciranih rovinjskih ucitelja skijanja.

Jesu li skijaši zagrizli mamac i vec uplatili jeftiniji tjedan na snijegu, upitali smo u nekolicini turistickih agencija. U vecini je odgovor bio nijecan, uz obvezan pogled prema vani i konstataciju: "Pa još uvijek je toplo".

Dobro za dugo drugo polugodište i štednju energenata

Ines Poropat, socijalna pedagoginja-edukacijski rehabilitator pri Osnovnoj školi Jurja Dobrile u Rovinju veli da su, po njenom mišljenju, tri tjedna zimskih praznika idealna za odmor, i to bez obzira na to skijaju li djeca ili ne.

- Smatram da ljetni praznici ionako dugo traju i da je pocetak rujna vec u mentalnom sklopu ucenika znak za pocetak škole. U prvom se tjednu, a to svi znamo iz iskustva, djeca tek pripremaju i privikavaju na školske obaveze, pa škola zapravo i pocinje sljedeci tjedan.

Ravnateljica Talijanske Osnovne škole Bernardo Benussi, Giannfranca Šuran, smatra da i tocan pocetak školske godine, odnosno produženi zimski praznici imaju svoje zagovornike i protivnike i da se o ovoj odluci koju je donijela županija na osnovu mišljenja i stavova djelatnika škola, dade raspravljati. Ipak, po njenom mišljenu ono što je sporno jesu proljetni praznici, koji padaju u trenutku kada se djeca ne bi trebala opustjeti i odmarati od ucenja. (Nina ORLOVIC RADIC)

Kako zbrinuti manju djecu?

Zimski praznici od tri tjedna uglavnom oduševljavaju sve školarce, no ipak to veselje ne dijele i svi roditelji. Lijepo je što ce se ucenici odmoriti, uživati u zimskim radostima i božicnim praznicima, no 15 radnih dana za zbrinjavanje djece koja pohadaju niže razrede osnovnih škola roditeljima nije sitnica.

Uglavnom godišnji odmor koriste ljeti, kad ponovno netko mora biti s malodobnom djecom, a za zimu ostaje eventualno tjedan, maksimalno dva.

Mnoge opcine i gradovi posljednjih godina tijekom zimskih praznika za djecu zaposlenih roditelja koji ostaju kod kuce organiziraju razlicite radionice. Negdje to rade lokalne udruge, tamo gdje postoji Društvo Naša djeca, ili pak sportski klubovi, odnosno same škole.

Pokazalo se to izuzetno korisnim za zaposlene roditelje koji nemaju mogucnosti biti s njima, ukoliko se radi o manjoj djeci, ili pak nemaju novaca da bi djecu poslali na skijanje ili neke druge organizirane vanškolske aktivnosti. Ovogodišnji tjedan više vjerojatno ce potaknuti i one koji takvih aktivnosti nemaju u svojoj sredini. (S. R. S.)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD NEDJELJE.


Podijeli: Facebook Twiter