Duže radno vrijeme probudit će uspavani noćni život grada

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

ovi zakon o ugostiteljskoj djelatnosti koji je ovaj tjedan Hrvatski sabor jednoglasno usvojio, obradovao je istarske ugostitelje. Njime se, naime, omogućava općinama i gradovima da po potrebi produžavaju radno vrijeme kafićima i restoranima, odnosno ugostiteljskim objektima.

Odredbe stupaju na snagu osam dana od objave u Narodnim novinama, dakle već u ovoj špici sezone. Svi su ugostitelji, ali i zastupnici u Saboru mišljenja da će takva odredba ojačati hrvatski turizam te omogućiti bolju ponudu i veću živost u kasnim satima u centrima turističkih mjesta.

- Do sada je bio slučaj da su ugostitelji mogli raditi do dva te da im je lokalna samouprava mogla produžiti radno vrijeme za još dva sata u slučaju neke prigode. Novim se zakonom ugostiteljima daje veće sloboda te da mogu raditi po svojim željama i potrebama, naravno u dogovoru s općinama i gradovima. Takvu odluku mi ugostitelji pozdravljamo. Ipak smo turistička destinacija koja mora gostu pružiti dodatnu uslugu i sadržaje, a ne samo sunce i more, kaže šišanski ugostitelj Dušan Černjul, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije.

S njime se slažu i pulski ugostitelji koji smatraju da će ovakva odluka oživjeti grad. - Trenutno radimo od 6,30 do 24 sata ili najkasnije do jedan. Meni je radno vrijeme do tada dovoljno, međutim pozdravljam ovu odluku jer je to dobro za turizam, pogotovo za centar grad. Sada se dešava da je u centru grada poslije 24 sata mrtvilo.

Nas par kafića ovdje na Giardinima pružamo malo života nakon 22 ili 23 sata. Mladi stranci uvijek kada dođu u grad me pitaju gdje mogu van. Od onoga što smo imali prije- Piramida, Uljanik ili Marelica, sada više nema ničega. Apsolutno nema diskača gdje bi se mladi mogli zabavljati. Ovo će produženje radnog vremena biti svojevrsna zamjena. Koliko je dobro da je produženo radno vrijeme pokazuje ovaj period za vrijeme filmskog festivala kada radimo do četiri ujutro, kaže Anton Gojani iz ugostiteljskog objekta Bolero na Giardinima.

Vlasnik kafića Uliks do Zlatnih vrata Denis Bimbašić inače radi do dva ujutro, što je nekad dovoljno. Međutim ima slučajeva kada bi gosti željeli ostati duže na terasi, a ne mogu.

- Ugostitelj bi trebao imati neki "luft" da ima otvoren objekt u slučaju kada mu zatreba. Znači da ne bude striktno određeno i da ti se ne dešava kada ti primjerice u kafić sjedne grupa turista i oni bi ostali još pola sata, da ti moraš zatvoriti. Odlično je što je za vrijeme festivala radno vrijeme do četiri ujutro, a za ostatak sezone ću vjerojatno zatražiti produženje radnog vremena, tvrdi ovaj ugostitelj.

Veli da Pula baš i nema neki jaki noćni život, vjerojatno jer su se gosti već naučili da je u dva sve zatvoreno, a ovakva odluka mogla bi preobratiti situaciju i povećati potrošnju u sitnim noćnim satima. Mladi bi više Iako na njih rad u kasnije sate neće utjecati, i u novom ugostiteljskom objektu na Danteovom trgu- slastičarni i bistrou Aleghieri pozdravljaju odluku koja će i u njihov objekt dovesti veću živost. (B.BAN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter