Duviliov muškat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: muškat bijeli
Godina berbe
: 2010.
Proizvodac: Vina Zigante
Lokacija: Kostanjica, zapadno istarsko vinogorje
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: vocna crostata
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): 62 kune (Cicibela Rovinj)

Na strmim obroncima podno staroga Grožnjana nalazi se selo Kostanjica. Na pocetku sela, na prekrasnoj poziciji s koje sepruža lijep pogled na dolinu rijeke Mirne i povijesno križanje Porto porton, nalazi se vinski podrum Zigante. Ova vrijedna i marljiva familija nastavlja dugu tradiciju bavljenja vinogradarstvom koju su njihovi preci utemeljili pred stotinjak godina. U pocetku je proizvodnja bila namijenjena iskljucivo za osobne potrebe kao i u vecini istarskih obitelji, potom se nastavilo s prodajom rinfuze vecinom za talijansko tržište, da bi se došlo dodanašnje razine proizvodnje koja je spoj tradicionalnog i modernog.

Duvilio i njegov sin Denis glavni sunositelji posla u podrumu i vinogradu te kreatori vina koja izlaze na tržište. Denis je zadužen za nove ideje kaošto je primjerice probna serija pjenušca koja se na ovogodišnjoj Vinistri pokazala jako dobrom.

Ako vas put nanese u Kostanjicu, Ziganteovi ce vas uvijek rado ugostiti u svojoj lijepo uredenoj kušaoni te vam na kaminu prontati domace kobasice i ombolo ili pak pršut i sir, koje cete moci sljubiti s njihovim vinima. Potom ce vas ponosno provesti kroz stari dio podruma koji odiše poviješcu, a raritet je stara drvena bacva od 2.500 litara koja ima više od 150 godina te je kod njih preseljena iz starog zadružnog podruma u Livadama.

U svom portfelju Vinarija Zigante ima sljedeca vina: teran, teran reserva, cabernet sauvignon, muškat bijeli, malvazija, malvazija vero, chardonnay. Vrlo je bitno naglasiti da ova vina u Istri zasigurno imaju najbolji odnos cijene i kvalitete.

Osobno su mi sva vina podruma Zigante jako draga, pogotovo malvazija vero i teran, no u ovom cu se broju osvrnutina muškat bijeli. Ovo je vino kristalno bistro, ima lijepu slamnatožutu boju, a na bokovima primjecujemo zlatne ringove. Vino je djelomicno gusto, a miris tipican za muškat s osjecajem kao da jedemo grožde od muškata. Namece se i miris ruže s laganom notom livadnog meda, potom još malo kruške.

Vino je poluslatkog okusa, lagano i vrlo pitko, ukusno i djelomicno svježe. Uravnoteženo je i djelomicno trajno, srednjeg tijela fine kakvoce, harmonicno i spremno za konzumaciju.


Podijeli: Facebook Twiter